Recytyre recycleert één miljoen ton oude banden

Sinds de start van zijn activiteiten in 2005 heeft Recytyre, het beheersorganisme voor afvalbanden, al 115 miljoen banden ingezameld en duurzaam verwerkt. Dat komt neer op één miljoen ton aan rubber en andere materialen.  

12 februari 2018
Man Met Afvalbanden Copy

In 2017 zamelde Recytyre in België ruim 80.000 ton banden in. Dat gebeurde via meer dan 5.000 inzamelpunten zoals garages en bandencentrales. Zo'n 40.000 ton bestond uit banden van personenwagens, nog eens 20.000 ton uit zware vrachtwagenbanden. Ruim 90 procent van het materiaal werd opnieuw verwerkt tot bruikbare secundaire grondstoffen zoals rubbergranulaat. Sinds 2017 werkt Recytyre ook samen met starters en innovatieve bedrijven die nieuwe, lokale verwerkingsmogelijkheden zoeken voor gebruikte banden.

Aanvaardingsplicht

In Vlaanderen zijn bandenverkopers verplicht om oude banden gratis over te nemen van klanten die nieuwe banden kopen. Zo komen vrijwel alle oude banden bij Recytyre terecht. De financiering van de inzameling gebeurt via de verplichte milieubijdrage. Sinds 2013 zamelde de organisatie ook al 1,8 miljoen silobanden in: dat zijn banden die landbouwers als gewichten gebruiken om voorraden veevoeder met grote zeilen af te dekken.    

Bron: Recytyre

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!