Recticel maakt van oude matrassen akoestisch isolatiemateriaal

Polyurethaanproducent Recticel lanceert een pilootlijn waarbij grondstoffen uit oude matrassen gerecycleerd kunnen worden tot akoestisch isolatiemateriaal voor de bouwsector of voor industriële applicaties. Daarmee bereidt het bedrijf zich voor op de aanvaardingsplicht van afgedankte matrassen die er in 2021 aankomt.

28 maart 2018
180328 Recticel Sid Pilootlijn 4
Jean-Pierre De Kesel (links) van Recticel met Philippe Muyters

Op 1 januari 2021 is het zover: dan moeten producenten hun afgedankte matrassen terugnemen. Die verplichting — opgenomen in het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA) — was eerst voorzien voor het begin van dit jaar, maar werd in december 2017 met drie jaar uitgesteld. Recticel bereidt zich ondertussen voor op die aanvaardingsplicht en test hoe het afgedankte matrassen kan hergebruiken.

Partnerschappen met actoren uit waardeketen

De Belgische groep maakt nu al akoestisch thermisch isolatiemateriaal uit gerecycleerde materialen, namelijk uit productieafval. Die isolatieplaten, geproduceerd in de fabriek in Wevelgem, kwamen vorig jaar op de markt. Maar hét ultieme doel is om op termijn end-of-lifematerialen zoals matrassen te gebruiken in hun producten. Daarom start Recticel een pilootlijn voor soepelschuimrecyclage op in hun vestiging in Wetteren.

De pilootlijn is het resultaat van een project binnen Catalisti (de speerpuntcluster die duurzame innovaties in de chemie en kunststoffen stimuleert, red.) dat de verwerkingstechnologieën voor materiaal afkomstig uit afgedankte matrassen onderzoekt. Het is niet zo eenvoudig om dat materiaal te hergebruiken, er moeten immers een aantal hindernissen overwonnen worden zoals de materiaalidentificatie- en selectie en de ontsmetting en geurbestrijding. Ook de strenge afvalwetgeving en de Europese verordening inzake chemische stoffen (REACH) moeten worden gerespecteerd. Daarom zijn volgens Recticel partnerschappen met kennisinstellingen en actoren uit de waardeketen cruciaal.

Hersenen als grondstof

Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters — die de pilootlijn heeft ingehuldigd — is alvast enthousiast over het initiatief. “Recticel bewijst hoe winstgevend het kan zijn om anders te denken over ‘afval’ en anders om te gaan met onze grondstoffen en materialen. Het is fantastisch om te zien dat het bedrijf proactief nadenkt over de toekomstige terugnameplicht voor matrassen, en daarvoor resoluut inzet op dé Vlaamse grondstof bij uitstek: onze hersenen. Recticel maakt echt het verschil dankzij innovatie en de focus op circulaire economie.”

Videoreportage over de nieuwe pilootlijn bij Recticel.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!