Q-lite is een fullservice-organisatie gespecialiseerd in digitale displays en de bijbehorende software. Het bedrijf telt meer dan honderd collega’s verspreid over vier kantoren en fabrieken in West-Europa. Op de grens tussen Vlaanderen en Nederland produceert en verdeelt het bedrijf digitale displays aan onder andere steden en gemeenten, reclamebedrijven en de industrie. Q-Lite legt een sterk duurzaamheidsbesef aan de dag. Duurzaamheidsmedewerker Jeroen Raeijmaekers: “We focussen niet alleen op ons energieverbruik, maar brengen ook andere mogelijke impacts in rekening. Tegen 2023 moet 20 procent van onze verkochte producten circulair zijn.”
Display as a service
In 2019 lanceerde het bedrijf het circulaire businessmodel display as a service. Raeijmaekers: “Tegen een bepaald bedrag en over een maximale periode van vijftien jaar zorgen wij voor plaatsing, onderhoud, schoonmaak, upgrades, terugname en demontage van onze Q-LED TV. De displays zelf blijven eigendom van Q-Lite.” In Vlaanderen sprong de gemeente Rotselaar al op de kar.
Om een circulair businessmodel mogelijk te maken, moet ook het product zelf circulair zijn. De Q-LED TV is gebaseerd op de principes van ecodesign: de elektronica worden met een schroef- en kliksysteem in een waterdichte kast van aluminium en glas. Daardoor moeten we geen foams en coatings gebruiken op de elektronica. Het geheel is demonteerbaar op minder dan twee uur tijd. “Op die manier kunnen we het toestel gemakkelijk onderhouden en stukken vervangen die de beeldkwaliteit verhogen en de energie-efficiëntie verbeteren.”
Winst op alle vlakken
Na de demontage bij Q-lite worden enkele onderdelen, zoals de voedingen, verder gedemonteerd in een sociale-economiebedrijf uit Eindhoven. “Door onze toestellen volledig te demonteren, ontstaan er zuivere reststromen. Die kunnen we zelf hergebruiken of – als het onderdeel het einde van zijn levensduur heeft bereikt – laten recycleren. Voor de elektronica krijgen we zo’n 2 euro per kilogram. Als we de schermen niet zouden demonteren, is dat slechts 15 cent. Hoe zuiverder een stroom, hoe meer die waard is. Bovendien houden we kostbare grondstoffen in de kringloop, wat in de toekomst alleen maar belangrijker zal worden. Omdat we de displays manueel demonteren, is het momenteel nog een verlieslatende operatie. Maar in de toekomst verwachten we hierop winst te maken, omdat de prijs voor elektronicaonderdelen zal stijgen.”
Via een rekentool die economische en milieuparameters integreert, berekenden onderzoekers van de Vlaamse onderzoeksinstelling VITO de milieu-impact van de langere levensduur en het servicemodel van Q-Lite binnen verschillende scenario’s. Raeijmaekers: “Daaruit bleek dat de Q-LED TV dankzij een levensduur van tien jaar 40 procent CO2 uitspaart. De materiaalimpact is zelfs 70 procent kleiner dan die van een standaard ledscherm. Kiezen we voor een service- in plaats van een verkoopmodel, dan levert dat voor beide parameters een bijkomende milieuwinst van 10 tot 15 procent op.”