Psychiatrisch ziekenhuis in Sint-Niklaas koopt zonnewagen

Op de campus van het algemeen psychiatrisch ziekenhuis Sint-Lucia in Sint-Niklaas rijdt sinds kort een solarwagen rond. De elektrische wagen laadt zichzelf op dankzij zonnepanelen op het dak.

Ellen Vervoort | 16 januari 2020
Michael Wilson Wp7Wot Wlb Bk Unsplash

Na een uitgebreid marktonderzoek naar duurzame oplossingen kocht APZ Sint-Lucia de zonnewagen van Jecam, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van elektrische transportmiddelen. Op het dak van het voertuig liggen zonnepanelen. Daardoor kunnen de batterijen zowel bij stilstand als bij gebruik opladen.

Peter Marissen, algemeen directeur van APZ Sint-Lucia, aan Het Laatste Nieuws: “Zo moet de wagen minder vaak in de stekker en besparen we tussen 25 en 45 procent aan energie. Al rijdend opladen belast de batterijen bovendien minder, waardoor ze langer meegaan.”

Intern gebruik

De Jecam Solar dient alleen voor intern gebruik en zal dus niet over de openbare weg rijden. De zorgverstrekkers leveren er maaltijden op het terrein van acht hectare groot mee. Ook de was rondbrengen en opdrachten voor het magazijn, zijn taken die ze met de zonnewagen uitgevoeren.

“Ons ziekenhuis bestaat uit een grote campus met veel verschillende paviljoenen. Dat zorgt voor uitdagingen op vlak van logistiek die we met duurzame innovaties zoals de solarwagen willen aanpakken”, zegt Peter Marissen. De ziekenhuis plant om deze zonnewagen minstens tien jaar te gebruiken.

Bron: Het Laatste Nieuws

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!