MVO

Plus Proefproject voor energiebesparing bij kmo’s in Vlaamse voedingsindustrie slaat aan

Easy Food Energy Savers, het proefproject rond energiecoaching, is een succes. Dat maakt Fevia Vlaanderen bekend. “Van de 25 kmo’s die al op de kar sprongen, realiseerde een derde van de bedrijven al energiebesparingen”, zegt Geert Vermeersch, voorzitter van Fevia Vlaanderen. “Dit toont aan dat een aanpak op maat van kmo’s, waarbij we ze geen subsidies geven maar praktische ondersteuning, aanslaat.”

Inès Aoun | 28 januari 2019
Zonnepanelen Dak

Fevia Vlaanderen lanceerde vorig jaar met de steun van de Vlaamse overheid het Easy Food Energy Savers-proefproject. Het doel is om twee jaar lang kmo’s in de Vlaamse voedingsindustrie te helpen om te bezuinigen op energie. Een gebrek aan tijd, middelen of kennis houden die kmo’s vaak tegen om hun energieverbruik aan te pakken. De deelnemers kunnen daarom gratis beroep doen op een ‘ontzorger’ die hen adviseert en begeleidt.

De eerste resultaten van het EFES-proefproject zijn alvast hoopvol. “Ik heb 25 voedingsbedrijven bezocht en daarvan voerde een derde al energiebesparende maatregelen in”, aldus Dirk van den Broecke, ontzorger van het EFES-project. “Het ging om eenvoudige, maar erg efficiënte ingrepen: installeren van zonnepanelen, isoleren van leidingen, beperken van binnen- en buitenverlichting, controleren van persluchtlekken en de energiemonitoring om de persluchtdruk te verlagen. Hierdoor besparen de deelnemende bedrijven vandaag al het jaarlijkse energieverbruik van 84 gezinnen.”

Opschalen

In absolute cijfers zijn de energiewinsten die geboekt worden nog niet enorm groot. “Maar Vlaanderen telt honderden kmo's. Ons doel is dan ook om dit project op te schalen naar al onze kmo’s,” aldus Nadia Lapage, secretary general van Fevia Vlaanderen. “We willen met dit project kmo’s helpen om eenvoudige maatregelen meteen in de praktijk toe te passen. Tegelijk zorgen we voor nog meer energiebewustzijn bij onze kmo’s doordat ze merken dat kleine ingrepen al een grote impact kunnen hebben op hun energiefactuur.”

Nieuwe verlichting

Culinor, producent van vers bereide maaltijden uit Destelbergen, is zo’n bedrijf dat deelneemt aan het proefproject. “Energiebesparing is voor ons weliswaar belangrijk, maar we missen op dat vlak tijd, gespecialiseerde kennis en ervaring. Met onze beperkte schaalgrootte is het niet evident om te investeren in het zoeken naar en uitwerken van economisch rendabele energiebesparingsprojecten. Het EFES-project bood soelaas. De ontzorger stelde voor om nieuwe verlichting te installeren, wat we intussen ook gedaan hebben. Het bespaart ons niet alleen energie maar zorgt ook voor een betere lichtkwaliteit voor onze werknemers”, aldus Steven Van De Velde, safety and environment manager bij Culinor.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.