Productie elektrische auto in 2027 al goedkoper dan benzine- of dieselmodel
In 2027 zal het voor fabrikanten goedkoper zijn om een elektrische auto te bouwen dan een gelijkaardige diesel- of benzinewagen. Dat blijkt uit een analyse door onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance (BNEF) in opdracht van de Europese duurzame mobiliteitskoepel Transport & Environment. Een recent rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwt er echter voor dat de groeiende vraag naar kritieke metalen de switch naar elektrische auto’s – en naar hernieuwbare energie in het algemeen - nog kan afremmen.
Vanaf 2026 al kunnen elektrische sedans en SUV’s goedkoper gebouwd worden dan benzinevoertuigen in die categorieën, stelt de BNEF-studie. Kleinere auto’s volgen een jaar later. Voor die snel dalende productiekost zijn er verschillende redenen. De belangrijkste is dat de batterijen in de voertuigen in sneltempo goedkoper worden. Ook een beter ontwerp van de wagens en het feit dat er productielijnen specifiek voor elektrische auto’s opgezet worden, doet de productiekosten dalen.
“Elektrische auto’s zullen binnen zes jaar een realiteit worden voor alle nieuwe kopers”, zegt Julia Poliscanova van de Europese duurzame mobiliteitskoepel Transport & Environment. “Ze zullen voor iedereen goedkoper zijn dan auto’s met een verbrandingsmotor; van een zelfstandige met een bestelwagen in Berlijn tot een gezin op het Roemeense platteland.”
Bestelwagens
Voor bestelwagens gaat het nog sneller: lichte bestelwagens op elektriciteit zullen al vanaf 2025 goedkoper zijn dan dieselvarianten, zwaardere modellen volgen een jaar later in 2026. Die evolutie kan grote gevolgen hebben voor de markt, want elektrische bestelwagens vormen nu nog amper 2 procent van de verkoop.
Volgens T&E heeft dat kleine marktaandeel vooral te maken met de lage CO2-normen voor bestelwagens. Strengere normen en verkoopquota voor de fabrikanten zouden de opmars van elektrische modellen een flinke duw in de rug kunnen geven.
2035
Met het juiste beleid kunnen tegen 2035 elektrische voertuigen 100 procent van de verkoop in de EU uitmaken, voorspelt BNEF. Daarvoor moeten wel de CO2-doelstellingen worden opgekrikt, en moet volop geïnvesteerd worden in de laadinfrastructuur.
Zonder dat beleid halen elektrische personenwagens maar een marktaandeel van 85 procent tegen 2035, en elektrische bestelwagens zo’n 83 procent. Dat betekent dan meteen dat Europa de kans mist om tegen 2050 de CO2-uitstoot naar nul te brengen aldus BNEF.
Kritieke metalen
Vanuit een andere hoek wordt echter gewaarschuwd voor een vertraging van de groei van hernieuwbare energie en van elektrische auto’s omdat de vraag naar kritieke metalen (kobalt, lithium, zeldzame aardmetalen) exponentieel zal stijgen. Elektrische auto’s hebben bijvoorbeeld zes keer meer kritieke metalen nodig dan benzine- en dieselwagens.
Het Internationaal Energieagentschap voorspelt dat de vraag naar kritieke metalen zes keer groter zal zijn tegen 2040. Dat is problematisch als je weet dat kritieke metalen zo genoemd worden omdat ze slechts in een handvol landen worden gemijnd. Om Europa onafhankelijker te maken van het buitenland, moeten we meer inzetten op recyclage. Dat blijkt ook uit een studie van CEWASTE, een onderzoeksproject gesubsidieerd door het Europese Horizon2020.