Plus Produceren we binnenkort staal en cement op basis van zonnewarmte?

Een start-up uit Californië is erin geslaagd om via zonnespiegels temperaturen op te wekken tot boven duizend graden Celsius, wat een verdubbeling is van de gangbare capaciteit. Op die manier kunnen industriële ovens in principe op zonnewarmte draaien.

Fran Herpelinck | 19 november 2019
3132
Heliogen

De honderden zonnespiegels die in Lancaster, in het hete binnenland van Californië, staan opgesteld, ogen dan wel futuristisch, ze zijn geen nieuwe technologie. Het zijn gangbare parabolische spiegels waar overal ter wereld in geïnvesteerd wordt, die zonlicht opvangen in een warmte-element om via een stoomgenerator warmte op te wekken. Het zijn als het ware superefficiënte zonneboilers, die bij uitstek voor industriële processen erg nuttig kunnen zijn. Wat de spiegels van start-up Heliogen in Californië zo uniek maakt, is dat ze automatisch worden aangedreven door software om het zonlicht zo optimaal mogelijk te reflecteren.

Via hun ‘computergestuurde vergrootglazen’ slaagt Heliogen erin om de capaciteit van zonnewarmtetechnologie op te trekken naar temperaturen boven 1000°C, stelt Bill Gross aan Fast Company, oprichter en CEO van Heliogen. “We gebruiken een reeks hoge-resolutiecamera's die in realtime naar de positie van de spiegels te kijken. Dat is nog nooit eerder gedaan.”

Nieuwe normen

Lag de gangbare capaciteit van zonnespiegels tot voor kort op een temperatuur van 575°C, dan slaagt Heliogen er nu in om die bijna te verdrievoudigen. Die waardes brengen volgens Heliogen nieuwe toepassingen binnen handbereik, voor bijvoorbeeld de cement- en staalsector. In industriële ovens van cement- en staalfabrieken is al snel een minimumtemperatuur vereist van 950 graden, waarvoor traditionele zonnespiegels lang tekort schoten. Via de nieuwe Californische technologie komt zonnewarmte volwaardig in beeld als een alternatieve warmtebron voor steenkool, turf en andere fossiele energiebronnen.

Een derde minder CO2

Na aardolie en steenkool is de productie van cement verantwoordelijk voor de grootste uitstoot van CO2 ter wereld, goed voor 8 procent van de totale uitstoot. Ook in staalbedrijven is het fossiele energieverbruik enorm. Zo verbruikt een middelgrote staalfabriek per jaar makkelijk anderhalf miljoen ton steenkool. Gesteund door Bill Gates, naast de rijkste man ter wereld ook filantroop, wil Heliogen op zonnige locaties in de Verenigde Staten gaan samenwerken met cement- en staalfabrieken. “Sommige van deze bedrijven zoeken naar manieren om hun CO2-uitstoot met enkele procenten te verminderen. Uit testen blijkt dat onze zonnespiegels, die we op bedrijfssites kunnen opstellen, op één gemiddelde werkdag de CO2-uitstoot ten gevolge van fossiele energiebronnen in één geval zelfs met 33 procent verminderden”, aldus CEO Bill Gross.

Ook wil Heliogen de warmte graag op andere manieren inzetten. Een veelbelovende piste is om via de hoge zonnewarmte waterstofgas aan te maken voor het verwarmen van huizen, de aandrijving van waterstofauto’s en als energiebron voor fabrieken.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.