Plus Produceren onze ramen straks stroom?

Een 27-jarige Filipijnse elektrotechniekstudent heeft een manier gevonden om met organisch afval UV-licht om te zetten naar zichtbaar licht en vervolgens naar elektriciteit. Carvey Ehren Maigue wil zijn uitvinding nu gebruiken om ramen te bekleden met de speciale film of het zelfs te gebruiken in kledingstukken.

Inès Aoun | 25 november 2020
Jda November2020 Au Reusimagery Sustainabilitywinner Jpg�282�29
©Dyson

Maigue wil ervoor zorgen dat we ook op regenachtige en bewolkte dagen hernieuwbare energie kunnen opwekken op een relatief eenvoudige manier. De Filipijn heeft een technologie ontwikkeld die het UV-licht ook op bewolkte dagen kan opvangen, zelfs wanneer het niet gericht is naar de zon. Het zou dus interessant zijn om het materiaal op bijvoorbeeld ramen en muren aan te brengen. Het is bovendien flexibel waardoor het in verschillende vormen gegoten kan worden.

Lichtgevend fruit

Hoe werkt de technologie concreet? Groenten- en fruitafval bevatten luminescente deeltjes die hoogenergetische fotonen kunnen absorberen en ze daarna omzetten in zichtbaar licht. Of voor de kenners: zo ontstaat de aurora borealis of het poollicht. “Je kunt het vergelijken met ademen. We ademen zuurstof in en ademen CO2 uit.”

De technologie kreeg de naam AuREUS (Aurora Renewable Energy and UV Sequestration). Maigue ging minutieus te werk. Hij testte tachtig soorten organisch afval en vond dat negen ervan geschikt waren. Hij vermengde het groenten-en fruitafval met een soort hars waarna hij er een zonnefilm op aanbracht. Die film zet het zichtbaar licht om in elektriciteit.

James Dyson Award

Voorlopig heeft de student enkel een prototype gemaakt, een raam van 90 bij 60 centimeter. Daarmee wordt voldoende wattage opgewekt om twee telefoons op te laden. Maigue won onlangs de James Dyson Award 2020 in de categorie duurzaamheid. Met het prijzengeld (zo’n 33.624 euro) wil hij zijn uitvinding verder opschalen. Zijn eerste project wordt een kleine kliniek op een moeilijk te bereiken eiland dat vaak geplaagd wordt door stroomonderbrekingen. Maar de Filipijn denkt ook verder. Hij geeft aan dat het ook mogelijk is om de technologie in stoffen te verweven of in auto’s of boten te integreren.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.