Pringlesfabriek in Mechelen investeert 14,5 miljoen in energie-efficiënte en circulaire productie

Wimble Manufacturing Belgium, een van de grootste productievestigingen van Pringles ter wereld, wil de komende jaren de energievraag en het verbruik van zijn bedrijfsprocessen beter op elkaar afstemmen. Het doel: een lager energieverbruik en een kleinere ecologische voetafdruk.

Lien Moris | 18 januari 2021
Pringles 331944 1920

Verschillende technologieën zullen op unieke wijze geïntegreerd worden in het productieproces van de Pringlesfabriek. Het primair energieverbruik en het waterverbruik worden verlaagd, stoom en restwarmte worden gerecupereerd en andere warmteverliezen beperkt, en gebruikte olie wordt gerecycleerd. Het bedrijf zal ook investeren in processturing om de energie-efficiëntie van al die geïntegreerde processen te optimaliseren.

Wimble, dat deel uitmaakt van het Amerikaanse Kellogg’s Company, investeert bijna 14,5 miljoen euro in de duurzame ingrepen, waarvan 1 miljoen strategische ecologiesteun van de Vlaamse Regering. De energietransitie moet de levensvatbaarheid van het bedrijf op lange termijn verzekeren.

Steun voor duurzame afvalverwerking

De Vlaamse Regering kende ook 1 miljoen euro subsidies toe aan Campine nv uit Beerse. Dat bedrijf legt zich voornamelijk toe op het recycleren van lood uit klassieke autobatterijen.

In december nam Campine een installatie in gebruik om antimoon – een belangrijk metaal – te winnen uit loodafval. Een primeur in Europa. Het recyclaat kan onder meer gebruikt worden om vlamvertragers te vervaardigen, als grondstof voor pigmenten en als katalysator voor pet.

Bron: Vlaio.be

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!