Plus Primeur: NET Power gaat vier gascentrales bouwen die geen CO2 uitstoten

De eerste emissievrije gascentrales zijn binnenkort een feit. Het Amerikaanse bedrijf NET Power gaat zijn baanbrekende technologie in de praktijk omzetten. CEO Bill Brown wilde nog niet kwijt waar ter wereld de centrales neergepoot zullen worden.

Inès Aoun | 13 januari 2021
960X0

Naast de vier centrales die in de pijplijn zitten, verklaarde de CEO aan Forbes dat NET Power ook massa’s aanvragen krijgt voor kleinere centrales van 25 megawatt. De reden voor dat succes is volgens experts dat de technologie die het bedrijf gebruikt uniek is.

Efficiënter dan stoom

In gewone gascentrales wordt water in stoom omgezet door middel van de verbranding van fossiele brandstof. De stoom drijft een turbine aan, die een alternator in gang zet om elektriciteit op te wekken.

NET Power pakt het anders aan. Eerst verbranden ze aardgas met pure zuurstof, zodat er geen stikstofoxides (NOx) ontstaan. De CO2 die daarbij vrijkomt, wordt onder hoge druk gezet. Dat geeft de CO2 eigenschappen die te vergelijken zijn met die van vloeibaar gas. Experts noemen dat supercritical CO2 of sCO2. Volgens wetenschappers is sCO2 veel efficiënter dan stoom.

De CO2 onder hoge druk drijft een turbine en een warmte-krachtkoppeling aan om zo elektriciteit en warmte op te wekken. Het merendeel van de CO2 gaat opnieuw de cyclus in. De rest wordt opgevangen en is bedoeld voor de markt, om bijvoorbeeld gecarboniseerde dranken mee te maken.

Uit de kosten

De CEO van NET Power zegt dat de technologie nu klaar is voor gebruik. Hij maakt zich ook sterk dat de fabrieken uit de kosten zullen raken, ondanks de hoge prijs van pure zuurstof. Die prijs zal onder andere gecompenseerd worden door de verkoop van CO2.

Volgens NET Power kan de technologie complementair zijn aan die uit hernieuwbare bronnen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.