Postbode neemt kapotte broodrooster of afgedankte gsm mee

Afgedankte (kleine) elektrotoestellen kun je binnenkort meegeven met je postbode. Bpost en Recupel testen de nieuwe service de komende maanden in zes Belgische steden en gemeenten.

Katleen Put | 19 oktober 2022
Recupel Retour Bpost 8
Bpost bezorgt niet alleen pakjes aan huis, maar neemt nu ook afgedankte elektrotoestellen mee.

De nieuwe dienst heet ‘Recupel Retour’. Het principe is eenvoudig: telkens als je een online aankoop doet die door bpost wordt geleverd, kun je de postbode vragen om een pakje oude elektro mee terug te nemen. Bpost zorgt er vervolgens voor dat het afgedankte elektrotoestel bij Recupel terechtkomt. Daar wordt alles netjes gesorteerd en klaargemaakt voor hergebruik of recyclage. Op die manier geraken afgedankte gsm’s, kabeltjes en opladers eindelijk uit de rommelschuif.

Voor kleine toestellen

Aan de ‘Recupel Retour’-dienst zijn enkele praktische voorwaarden verbonden. Een postbode heeft nu eenmaal geen grote vrachtwagen ter beschikking. Daarom kun je alleen kleine elektrotoestellen meegeven, zoals een afgedankte gsm, boormachine of haardroger. De doos waarin je het toestel stopt mag maximaal 50 x 30 x 30 cm groot zijn en 30 kilo wegen. Ze moet goed afgesloten zijn en er moet een verzendlabel op kleven. Dat kun je bestellen op Recupel.be/retour. Grote toestellen zoals een koelkast of microgolfoven breng je nog altijd zelf naar het recyclagepark.

Pilootproject

Met de samenwerking spelen Recupel en bpost in op de groeiende onlineverkoop met thuislevering. Het is een extra service voor mensen die moeilijk bij de bestaande inzamelpunten geraken. Bovendien is het klimaatbewust, want de dienst maakt handig gebruik van een rit die sowieso gereden wordt. De nieuwe service wordt eerst enkele maanden uitgetest in Geel, Mol, Leuven, Anderlecht, Elsene en Rixensart. Als het pilootproject positief wordt geëvalueerd, kan het naar heel Vlaanderen worden uitgebreid.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!