Pop-upmuseum biedt circulaire inspiratie

Voor sommigen is de circulaire economie nog een abstract thema. Wie circulariteit in actie wil zien, kan van 1 tot 30 oktober terecht in het pop-upmuseum MUCE in Antwerpen. Kunst en concrete innovaties van bedrijven maken er het begrip circulariteit tastbaar.

Tom Wolfs | 17 augustus 2022
Circulair museum MUCE
Thijs Biersteker

Oprichtster Nina Maat legt uit waar de bezoeker zich aan mag verwachten. “In het Museum of Circular Economymaken kunstenaars tastbaar hoe de circulaire economie eruit kan zien. Hun werk wordt er getoond samen met concrete toepassingen van bedrijven die vandaag het voortouw nemen op het vlak van circulariteit. Denk aan Bel Albatros, dat plasticafval omvormt tot meubels, Q-lite, dat modulaire led-schermen produceert, of BC Materials met zijn energiezuinige bouwmaterialen.”

MUCE wil zijn bezoekers overtuigen dat de circulaire economie geen ver-van-hun-bedshow meer is. “En vooral: dat het model erg toegankelijk is”, zegt Maat. “Een bezoek aan ons museum wordt een inspirerende ervaring, waarna je met een pak ideeën weer naar huis vertrekt. De circulaire economie is de economie van de toekomst. Daar wil je toch van in het begin deel van uitmaken?”

Duurzame inkom

Ook het pop-upmuseum zelf is zo circulair mogelijk. Het zal draaien op hernieuwbare energie, werken met duurzaam eventmateriaal en drukwerk, en gebruikmaken van refurbished IT-toestellen. De inkom is gratis. Om binnen te raken doneer je een oude gsm of lege batterijen, die achteraf gerecycleerd worden door Proximus en milieuorganisatie Bebat. Zo draag je als bezoeker zelf je steentje bij aan het circulaire concept.

Praktisch

  • Het museum is geopend van 1 tot 30 oktober
  • Locatie: Huidevettersstraat 55 in Antwerpen (‘Huis Lumen’)
  • Neem je oude batterijen of gsm mee voor de inkom!

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!