Plus Plasticvrij douchen met de shampoo bar

Met shampoo in reepvorm vermijd je plastic verpakkingen en spaar je transport uit. Daarnaast zijn ze ook milder voor de natuurlijke oliën die je hoofdhuid gezond houden.

13 augustus 2021
Shampoo Bar Fitnish Media Kdx Bq Yq Tn9 E Unsplash

Schoonheidsproducten zijn een grote bron van plasticafval, wereldwijd goed voor 120 miljard verpakkingen per jaar. Shampoo neemt daarvan een stevig deel voor zijn rekening. In de Verenigde Staten alleen al gaan er elk jaar 552 miljoen flesjes over de toonbank. Maar vloeibare shampoo bestaat eigenlijk voor 80 tot 90 procent uit water. Er is dus wel wat ruimte om haarverzorgingsproducten in een meer compacte en dus milieuvriendelijkere vorm aan te bieden.

Een reep vervangt drie bussen

De shampoo bar, soms ook shampooreep, bevat geen water en kan dus ook in een kartonnen doosje of een blikje verkocht worden. Daarbovenop gaat één zo’n reep ongeveer 80 wasbeurten mee, even lang als drie bussen vloeibare shampoo. Dat scheelt niet alleen op verpakkingen; er moet ook minder volume en gewicht vervoerd worden. Volgens Brianne West, CEO van shampoo bar fabrikant Ethique, maken die factoren samen een groot verschil: “De CO2-voetafdruk van onze shampoo bar is maar 8 procent van een vergelijkbare hoeveelheid vloeibaar product.”

Sulfaatvrij

In gebruik werkt een shampooreep eigenlijk net als een klassiek zeepblokje dat je in je handen wrijft of in dit geval ook rechtstreeks op je haar. Verwacht alleen geen dikke schuimlaag, eerder een romig zeepsop. Shampoo bars zijn doorgaans ook milder voor je huid en haar omwille van die andere manier van aanbrengen. Een heel aantal merken mijden daarbovenop de sulfaten die andere shampoo zo doet schuimen, maar wel de natuurlijke oliën van je haar en hoofdhuid wegspoelen. Wie net begint met shampoo bars kan daardoor wel een tijdje last hebben van stug of vettig haar terwijl de natuurlijke balans zich herstelt. Gelukkig bestaat er ook conditioner in reepvorm.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Verantwoorde consumptie en productie