Plasticproducenten pleiten zelf voor recyclageverplichting

De Europese producenten van plastic roepen de EU op om een minimum van 30 procent gerecycleerd plastic in verpakkingen te verplichten tegen 2030.

15 september 2021
Bottles Clean Close Up 122803

PlasticsEurope is zelf vragende partij om verspilling te voorkomen en verpakkingsafval te verminderen. De koepel is voorstander van een herziening van de Richtlijn Verpakking en Verpakkingsafval (PPWD) door de Europese Commissie. Die zou minstens 30 procent gerecycleerd materiaal in plastic verpakkingen moeten verplichten tegen 2030, vinden de producenten.

Circulaire economie

Producenten hebben naar eigen zeggen al miljarden euro's geïnvesteerd in dat doel, met name in innovatie rond chemische recycling. Tegen 2030 hebben ze in totaal voor 7,2 miljard euro aan investeringen gepland.

“De wereld moet het concept van de circulaire economie omarmen als de sleutel tot klimaatneutraliteit, het behoud van grondstoffen en milieubescherming”, zegt Markus Steilemann, voorzitter van PlasticsEurope.“Deze oproep toont onze inzet om de transformatie naar een circulaire economie te versnellen en de EU Green Deal en het Actieplan voor de circulaire economie te helpen implementeren.”

Heel andere industrie

Volgens de industrie is er nood aan nieuw systeemdenken en mentaliteits- en gedragsveranderingen. Maar belangrijk is ook dat nieuwe EU-wetgeving een stabiel kader creëert, zegt Virginia Janssens van PlasticsEurope.

“We hebben een geharmoniseerd EU-beleidskader nodig dat zekerheid biedt en verdere investeringen stimuleert. We moeten de kracht van de interne markt benutten”, zegt ze. “Alleen door samen te werken met de EU-instellingen en de waardeketen kunnen we deze doelstelling halen. Met de juiste randvoorwaarden zal dit over 10 jaar een heel andere industrie zijn.”

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!