Plus Plastic is een vijfde van het Belgisch gasverbruik

Van het totale Belgische gasverbruik gaat 18 procent naar de productie van plastic, waarvan een groot deel wegwerpplastic. Dat stelt onderzoek door de FairFin, Break Free From Plastic en het Centrum voor Internationaal Milieurecht.

28 september 2022
Plastic Layne Harris H Sv Z7 Fxvur0 Unsplash

In 2020 was de plasticindustrie goed voor bijna negen procent van de gasconsumptie in de Europese Unie en acht procent van de olieconsumptie, stelt het rapport ‘Winter is coming, Plastic has to go’. In België ligt dat aandeel nog hoger: 18 procent van de gasconsumptie, 23 procent van de olieconsumptie en 15 procent van de stroomafname.

Grootste industriële verbruiker

Daarmee is de plasticproductie veruit de grootste industriële energievreter in België, stelt het rapport. Bovendien gaat een groot deel van die energie naar de productie van wegwerpplastic en verpakkingen. Het goede nieuws is dat er op korte termijn dus een groot potentieel is om tegelijk energie te besparen én de plasticberg te verkleinen.

“Plastics en de petrochemie zijn de grootste energiegebruikers in de EU en België, meer dan elke andere industrie”, zegt Delphine Lévi Alvarès, Europees coördinator van Break Free From Plastic.

Banken

De plasticindustrie verwacht in de komende twintig jaar een verdubbeling van haar gas- en olieverbruik. Maar het rapport toont dat die groei haaks staat op de doelstellingen van de Green Deal, het Klimaatakkoord van Parijs en inspanningen om de plasticvervuiling terug te dringen.

Volgens Amadeo Ghiotto van FairFin dragen de banken daarbij een grote verantwoordelijkheid. “Zij moeten nu werk maken van ambitieuze investeringen in hernieuwbare energie, niet investeren in energieverslindende plasticproductie.”

FairFin roept burgers op om klachtenbrieven te sturen naar hun bank.

“Plastic blijft een blinde vlek in het beleid van de banken”, zegt Ghiotto. “Maar deze investeringen hebben, direct en indirect, grote gevolgen op de energiecrisis, op het klimaat en op conflicten wereldwijd. Daarom zet FairFin nogmaals druk op de banken. Wij eisen dat zij bedrijven die de plasticproductie uitbreiden, uitsluiten van hun investerings- en kredietbeleid.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Betaalbare en duurzame energie Verantwoorde consumptie en productie