Plannen voor groot project in Wallonië om van CO2 e-methaan te maken

Kalkproducent Carmeuse, ENGIE en John Cockerill Energy slaan de handen in elkaar om van CO2 e-methaan te maken. Als alles goed verloopt, gaat de eerste schop in 2022 in de grond.

Inès Aoun | 6 januari 2021
Savatore Dinicola 3Xe Ej2X7 Hd I Unsplash

Bij de productie van kalksteen tot kalk komt CO2 vrij. Die kan niet vermeden worden door bijvoorbeeld hernieuwbare energie in te zetten. Om ervoor te zorgen dat de CO2 gebruikt kan worden als bouwstof, plant kalkproducent Carmeuse de bouw van een innovatieve oven. Die moet zorgen voor een geconcentreerde CO2-stroom.

Groene waterstof

Van die CO2 willen de partners e-methaan maken. E-methaan is een hernieuwbaar gas dat rechtstreeks in het aardgasnet geïnjecteerd wordt. Het kan ook gebruikt worden als brandstof in de transportsector (bijvoorbeeld in cng-wagens of vrachtwagens of schepen op lng) of in de industrie. Om het hernieuwbare methaan te produceren, is groene waterstof nodig. Daarom bouwt John Cockerill Energy een elektrolyse-installatie van 75 megawatt, gevoed door hernieuwbare elektriciteit, op de site van ENGIE in de buurt van Charleroi. Er komt ook een methanisatie-installatie om de CO2 en waterstof om te zetten naar e-methaan. Volgens de partners kan op die manier meer dan 900.000 ton CO2 vermeden worden, gedurende de eerste 10 jaar.

Financiering

Om het project te financieren, hebben de drie een aanvraag ingediend bij het EU Innovatiefonds en het Important Project of Common European Interest (IPCEI). Als alles goed verloopt, gaat de eerste schop in de grond in 2022, om drie jaar later volledig operationeel te zijn.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!