Plus Plannen voor groot project in Wallonië om ‘e-methaan’ te maken van CO2

Kalkproducent Carmeuse, ENGIE en John Cockerill Energy slaan de handen in elkaar om van CO2 hernieuwbaar methaan te maken. Als alles goed verloopt, gaat de eerste schop van het Columbus-project in 2022 in de grond.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
CO2 als grondstof
Inès Aoun | 29 maart 2021
Engie Tower Brussels

Bij de productie van kalk uit kalksteen komt CO2 vrij. De kalkindustrie gebruikt bovendien vaak fossiele brandstoffen als aardgas omdat voor dat proces temperaturen boven de 850°C nodig zijn. Het is voorlopig niet eenvoudig om die hoge temperaturen te bereiken met hernieuwbare energie. De sector gaat daarom op zoek naar manieren om de CO2 die ze uitstoot, te hergebruiken.

Kalkproducent Carmeuse klopte daarvoor aan bij ENGIE en John Cockerill Energy. Daniel Marenne van ENGIE: “We zien CO2 als een belangrijke grondstof voor de chemie-, energie- en transportsector. Daarom gaan we graag met Carmeuse in zee en nemen we ook deel aan het Power to Methanol-project in de haven van Antwerpen.” Het project kreeg de naam Columbus.

Vervanger voor aardgas

De concrete plannen? Carmeuse gaat een nieuwe innovatieve oven bouwen die de CO2-stroom beter concentreert. De CO2 wordt ook opgevangen. ENGIE laat de CO2 vervolgens reageren met groene waterstof. Marenne: “Het resultaat is e-methaan, een hernieuwbaar gas dat we rechtstreeks in het aardgasnet kunnen injecteren. Het kan ook gebruikt worden als brandstof in de transportsector – bijvoorbeeld in cng-wagens of vrachtwagens of schepen op lng – of in de industrie.”

De grootste fabrieken van Carmeuse bevinden zich in Aisemont (Namen) en Wanze (Luik). De site van ENGIE waar de elektrolyse-installatie wordt gebouwd ligt echter in Charleroi. Om het transportvraagstuk te omzeilen, bouwt Carmeuse een nieuwe fabriek (inclusief innovatieve oven) op de site van ENGIE. John Cockerill Energy trekt de elektrolyse-installatie van 75 megawatt op. Die zal gevoed worden met hernieuwbare elektriciteit.

Jaarlijks zal er 240 gigawattuur aan gas geproduceerd worden. Volgens de partners kan op die manier gedurende de eerste tien jaar meer dan 900.000 ton CO2 vermeden worden.

Financiering

Als alles goed verloopt, gaat de eerste schop in de grond in 2022. Drie jaar later willen de partners e-methaan beginnen produceren. Of ze die timing halen, hangt van verschillende factoren af. Marenne: “Eerst en vooral hopen we op financiering vanuit het Europese Innovatiefonds en het IPCEI-programma (Important Project of Common European Interest).”

Ten tweede moet Europa e-methaan aanvaarden als een vorm van hernieuwbare energie. “De Europese Commissie herziet momenteel de hernieuwbare-energierichtlijn (Renewable Energy Directive of RED II, red.). Hopelijk wordt ook e-methaan goedgekeurd als vervanger van fossiele brandstoffen en als alternatief voor aardgas.”

De Belgische industrie reageert alvast enthousiast op het Columbus-project. Zo bekroonde Febeliec, de federatie van industriële verbruikers van elektriciteit en gas in België, het project enkele maanden geleden met zijn Energy Award. “Die prijs is voor ons een grote opsteker, want zij zijn onze belangrijkste afnemers.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.