Plan Vliegend Hert brengt Brabantse bossen samen

Het Plan Vliegend Hert moet het Zoniënwoud, Hallerbos en Meerdaalwoud verbinden met een netwerk van groene zones. De vijf gemeentes en natuurorganisaties achter het initiatief roepen ook lokale bewoners op om hun tuin of weiland ecologisch in te richten. Een beter aaneengesloten natuurgebied vergroot de biodiversiteit door meer ruimte te creëren voor soorten zoals het vliegend hert.

Koenraad Coel | 25 maart 2020
Vliegend Hert 839586 1920
Het vliegend hert is Europa's grootste kever

Het project om de drie Brabantse bossen aan elkaar te linken is een samenwerking van vijf lokale gemeentes, zes natuurorganisaties, twee regionale landschappen, Provincie Vlaams-Brabant en Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid. Zij zullen bestaande natuurgebieden uitbreiden en daartussen groene verbindingen voorzien. Om dat te realiseren gaan ze bomen en hagen planten, poelen graven en openbare ruimtes zoals begraafplaatsen en speeltuinen meer ecologisch inrichten. Het vliegend hert, de mascotte van het plan, is bijvoorbeeld afhankelijk van dood en vermolmd hout.

Met medewerking van inwoners

Het werkingsgebied dat Plan Vliegend Hert voor ogen heeft, bestaat voor een groot deel uit private eigendom. Daarom doen de initiatiefnemers ook een warme oproep aan lokale bewoners om hun tuinen en landbouwgrond ecologisch in te richten. Zo kunnen bewoners nuttige landschapselementen zoals broedhopen, boomgaarden of poelen aanleggen. Ze kunnen daarvoor subsidies aanvragen. Daarnaast staan er ook begeleide wandelingen en infosessies over vrijwilligerswerk in de natuur op het programma.

De grootste kever

Dat het vliegend hert als mascotte dient om een aaneengesloten natuurgebied te creëren is geen toeval. Als grootste kever van Europa is het niet alleen een opvallende verschijning. De zeldzame soort heeft groene verbindingen van hagen en bomen nodig omdat ze niet bijzonder goed kunnen vliegen. Het mannetje moet omwille van zijn enorme kaken zelfs rechtop vliegen.

Ook de vroedmeesterpad krijgt bijvoorbeeld een bijzondere vermelding omdat die net zoals het vliegend hert bijna uitsluitend nog rond het Zoniënwoud te vinden is. Om de ‘nieuwe man’ onder de amfibieën een ruggensteun te geven, zijn er meer poelen en vijvers zonder vis nodig. Wie daar werk van maakt, mag zich aan een bijzonder fluitconcert verwachten.

Meer informatie over het Plan Vliegend Hert en de geplande activiteiten vind je hier.

Bron: natuurpunt.be, weekend.knack.be, planvliegendhert.be, inbo.be

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!