Personeel participeert in zonnepanelen van drukkerij

Drukkerij INNI en energieproducent GreenPulse zorgen voor een primeur in Vlaanderen: het personeel van de drukkerij kan mee investeren in de zonnepanelen die het bedrijf liet installeren.

Lien Moris | 18 april 2018
I Stock 471933801

De Kortrijkse drukkerij INNI haalt 90 procent van de totale energiebehoefte uit zonnepanelen op zijn eigen dak. De tweeduizend panelen zorgen ook voor een daling van de CO2-uitstoot van 190 ton. Uniek is dat de installatie, die 600.000 euro kost, tot 99.000 euro gefinancierd kan worden door de 130 werknemers van het bedrijf. Volgende week volgen er infosessies voor de geïnteresseerden. Op termijn zullen ook omwonenden en andere particulieren mee kunnen investeren.

Winwinlening

Energieproducent GreenPulse, gespecialiseerd in het ontwikkelen en financieren van zonnepaneelprojecten bij bedrijven via derdepartijfinanciering, beheert het project. CEO Manu Jans: “We werken via de Winwinlening van de Vlaamse overheid. Dat is een lening op acht jaar met een nettorendement van 3,9 procent. Daarmee legt de investeerder een mooi groen spaarboekje aan. Dat ook werknemers participeren is een primeur, die nu al interesse en navolging krijgt.”

Competitiviteit niet in gedrang

Minister van Energie Bart Tommelein mocht het zonnepanelenpark gisteren inhuldigen. “Anderen laten investeren en participeren, dat is het energiemodel van de toekomst”, zei hij. “Het is de ideale oplossing voor bedrijven om over te schakelen op hernieuwbare energie zonder dat hun competitiviteit in het gedrang komt. Derdepartijfinanciering is de oplossing. In dit geval participeren, naast andere particulieren, ook de werknemers van het bedrijf mee: met dergelijke groenestroominitiatieven stimuleer je betrokkenheid en creëer je een stevig en breed draagvlak voor een geslaagde energietransitie.”

Bron: INNI

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!