Peren en zonnepanelen: een goede combinatie?

In Bierbeek testen onderzoekers van de KU Leuven hoe ze zonne-energie en landbouw op een zo rendabel mogelijke manier kunnen combineren. Boven de perelaars van een fruitteeltbedrijf plaatsten ze zonnepanelen, een primeur in Europa. Professor Bram Van de Poel: “Agrivoltaics slaan een brug tussen duurzaamheid en landbouw.”

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Eindejaarreeks 2020: keuze van de redactie
Ellen Vervoort | 20 oktober 2020
Peren Zonnepanelen Agrovoltaics Ku Leuven
KU Leuven onderzoekt ook de impact van de zonnepanelen op de perenbomen en hun vruchten.

Zonnepanelen zijn essentieel in de energietransitie, maar op de daken van bedrijven en particuliere woningen leveren ze volgens onderzoek slechts 4,2 procent van de totale energievraag. Bram Van de Poel van het Departement Biosystemen: “De helft van de oppervlakte van België bestaat uit landbouwgrond. Daarop zonnepanelen plaatsen, is dus een belangrijke denkpiste om zonne-energie in ons land te boosten.”

De wetenschappers plaatsten zonnepanelen boven de perelaars van fruitbedrijf Van der Velpen in Bierbeek. Professor ingenieurswetenschappen Jan Cappelle: “Er was al een constructie voor hagelnetten aanwezig, waardoor de impact op de omgeving en de landbouwactiviteit beperkt bleef.”

Microklimaat

KU Leuven onderzoekt ook de impact van de zonnepanelen op de perenbomen en hun vruchten. Ze meten de temperatuur, de bodemvochtigheid en de lichtinstraling en brengen de totale groeicyclus van de peren in kaart in vergelijking met peren van een perceel zonder zonnepanelen. Professor Van de Poel: “De eerste metingen in de boomgaard laten zien dat de temperatuur onder de zonnepanelen ‘s nachts hoger ligt en overdag wat lager. De agrivoltaïcs creëren er dus een microklimaat.”

Bovendien blijkt het effect van meer schaduw op de peren eerder positief te zijn. Dat benadrukt ook fruitteler Jan Van der Velpen: “Ik maak me weinig zorgen over de schaduw van de zonnepanelen. Vooral omdat ze semi-transparant zijn. Minder zonuren wil misschien ook zeggen dat ik het fruit langer kan laten hangen om gespreid te oogsten.”

Groeimodel

Met de verzamelde data ontwikkelen de onderzoekers een groeimodel dat de optimale oogst kan voorspellen en rekening houdt met het microklimaat, de veldomstandigheden en de respons van het gewas. Het model moet telers helpen om de juiste beslissingen te nemen en een goed evenwicht te vinden tussen een rendabele perenoogst en het aantal zonnepanelen. Jan Capelle: “Door minder cellen per zonnepaneel te plaatsen hebben we een juiste balans gezocht tussen zonlicht voor elektrische energie én voor peren.”

De onderzoeksresultaten worden ook gedeeld met andere landbouwbedrijven. Innovatiesteunpunt zoekt mee naar een businessmodel voor landbouwbedrijven. Zo zouden landbouwers via energiecoöperaties elektriciteit kunnen leveren aan gezinnen en andere afnemers in de buurt. “Voorlopig is dit niet mogelijk omdat de Vlaamse wetgeving achterop hinkt. Elektriciteit die op boerderijen wordt opgewekt is vandaag enkel economisch rendabel bij eigen gebruik”, aldus energiedeskundige Marleen Gysen.

Bron: KU Leuven

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!