Het ‘oranje goud’ uit Nederland: PeelPioneers geeft sinaasappelschillen een tweede leven

In het Nederlandse Den Bosch bouwt PeelPioneers de grootste schillenfabriek van Europa. Daar zal de circulaire start-up dagelijks 120 ton sinaasappelschillen verwerken tot onder meer olie en veevoer. Een consortium van onder andere Rabobank en het European Circular Bioeconomy Fund investeert 10 miljoen euro.

Ellen Vervoort | 2 oktober 2020
sinaasappel schillen hergebruiken

Van de meeste sinaasappelschillen wordt via de verwerking van gft compost en biogas geproduceerd. Toch bevatten de schillen nog heel wat nuttige voedingsstoffen voor specifieke doeleinden. Bij PeelPioneers krijgen de schillen van sinaasappels uit Nederlandse supermarkten, die klanten in de winkel persen, een tweede leven als veevoer, sinaasappelolie of als smaakmaker voor gekonfijte sinaasappel. Ook bierbrouwers en producenten van schoonmaakmiddelen en cosmetica maken in Nederland al enkele jaren gebruik van verwerkte schillen.

CO2 besparen

PeelPioneers werd opgericht in 2017 en opende in 2018 de eerste sinaasappelschillenfabriek ter wereld, met een capaciteit van 40 ton per dag. Met de bouw van een nieuwe fabriek in Den Bosch wil de start-up zijn verwerkingscapaciteit verdriedubbelen.

Bas van Wieringen, een van de drie oprichters: “PeelPioneers is de grootste producent van grondstoffen uit citrusschillen in Noordwest-Europa. Hiermee spelen we in op de groeiende behoeftes van onze Noordwest-Europese afnemers aan een lokale keten. Dankzij de lokale productie van hoogwaardige voedselingrediënten zijn zij niet langer afhankelijk van seizoensgebonden sinaasappelen of van transport van buiten Europa. Zo leveren we een bijdrage aan het reduceren van CO2-uitstoot.”

Alleen nog restwater

Binnen twee jaar wil PeelPioneers elke sinaasappelschil volledig hoogwaardig hergebruiken en mag er alleen nog maar restwater overblijven. Daarom voert het bedrijf onderzoek naar andere mogelijke toepassingen. Zo zullen in de nieuwe fabriek vezels uit de sinaasappels worden gehaald om stevigheid en structuur te bieden aan vleesvervangers, bakkerijproducten en sauzen.

Ondertussen bekijken onderzoekers van PeelPioneers hoe ze de suikers uit de schillen kunnen hergebruiken en of ze ook soortgelijke afvalproducten zoals andere citrusschillen of appelpulp kunnen verwerken in de nieuwe fabriek.

Bron: PeelPioneers, Duurzaam Bedrijfsleven

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!