Parijs en Milaan bestrijden corona met nieuwe fietspaden

Om het coronavirus op lange termijn onder controle te houden, zijn overvolle bussen en treinen ook na de lockdown te vermijden. Steden als Parijs en Milaan leggen daarom tientallen kilometers nieuwe fietspaden aan.

Katleen Put | 23 april 2020
Parijs Fiets

“Probeer waar mogelijk te wandelen of te fietsen”: dat is het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie rond mobiliteit na de lockdown. Beide activiteiten dragen bij aan social distancing en zijn goed voor de gezondheid en het immuunsysteem. Wereldwijd lijken heel wat grote steden dat advies ter harte te nemen. Zo kondigde de stad Milaan recent aan dat ze 35 kilometer aan autowegen gaat vrijmaken voor fietsers en wandelaars. De Noord-Italiaanse metropool werd zwaar geraakt door de Covid19-uitbraak en wil een tweede golf van besmettingen absoluut vermijden.

Gezonde lucht

De lockdown in Milaan heeft niet alleen gezorgd voor minder coronabesmettingen: ook de luchtkwaliteit is sterk verbeterd door de daling in het autoverkeer. Die evolutie wil de stad bestendigen. Door nieuwe fietspaden aan te leggen hoopt Milaan dat reizigers het drukke openbaar vervoer na de lockdown niet zullen inruilen voor de auto, maar voor de fiets. De gemiddelde pendelaar in Milaan legt minder dan 4 kilometer af: een overstap naar de fiets is voor velen dus zeker haalbaar.

650 kilometer

De stad Parijs ziet haar fietstoekomst nog grootser. Zowel in het centrum als in de buitenwijken worden de komende weken autowegen vrijgemaakt en extra fietspaden aangelegd. Niet minder dan 650 kilometer aan fietswegen, waaronder een aantal ‘pop-up coronafietspaden’, moeten ervoor zorgen dat de lockdown vanaf 11 mei op een veilige manier kan worden afgebouwd. Voor de start van de coronacrisis werkte burgemeester Anne Hidalgo al aan een ‘Plan Vélo’ dat Parijs tegen 2024 gezonder, veiliger en fietsvriendelijker moest maken. Die plannen worden nu versneld uitgevoerd.

Bron: Forbes.com & The Guardian.com

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!