Papieroverschot wordt designproduct

Bedrijven kunnen hun papieroverschotten bij de Antwerpse start-up Redopapers laten verwerken tot papierwaren op maat. Dit bedrijf, door UNIZO Antwerpen verkozen tot provinciale starter van het jaar, toont aan dat ook kleinschalige initiatieven in de circulaire economie passen. 

6 maart 2018
Bank Phrom 2104840584
Foto door Bank Phrom

De twee initiatiefnemers achter Redo, grafici Tille Lingier en Linde Luyten, halen gratis misprints en papieroverschotten op bij bedrijven. Daarna gaan ze er in hun atelier in Borgerhout mee aan de slag. Vaak is papier slechts op een zijde bedrukt, en is de andere kant nog perfect bruikbaar. Lingier en Luyten gebruiken papierafval als bron voor nieuwe handgemaakte producten. Ze hebben een passie voor ambachtelijk werken met papier, typografie en design.

Bestelling op maat

Bedrijven kunnen hun papieroverschotten en ‘misprints’ bij Redopapers laten verwerken tot papierwaren op maat, met een creatieve insteek. Het gamma producten gaat van blocnotes over kalenders tot andere papieraccessoires. Enkele klanten zijn het M UHKA, Opera Ballet Vlaanderen, Karel de Grote Hogeschool, OVAM en OXFAM. Redopapers wil niet enkel bedrijven bereiken, maar richt zich ook op particulieren. Via workshops komen die te weten hoe je je eigen oud papier kan hergebruiken en er mooie producten van kan maken.

Starter van het jaar

UNIZO beloonde Redopapers met de titel provinciale starter van het jaar, omdat het jonge bedrijf voluit de kaart trekt van de circulaire economie. Redopapers toont aan dat ook kleinschalige initiatieven in dit verhaal passen. Bovendien biedt het bedrijf jongeren uit het buitengewoon secundair onderwijs de kans om werkervaring op te doen. Ze helpen bijvoorbeeld mee met papieroverschotten sorteren. Redopapers dingt ook mee naar de titel van Vlaamse starter van het jaar. Die wordt op 13 maart bekendgemaakt.

Unizo, Redopapers 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!