Plus Papieren rietjes zijn minder duurzaam dan gedacht

Nu plastic rietjes verboden zijn, schakelen steeds meer cafés en eetgelegenheden over op papieren rietjes. Die blijken echter minder duurzaam te zijn dan gedacht.

Katleen Put | 28 juni 2022
Pexels Vlad Chețan 3018819

Biologisch afbreekbare papieren rietjes blijken onder meer PFAS te bevatten. Dat zijn chemische stoffen die hoge temperaturen verdragen en water-, vet- en vuilafstotend zijn. Door PFAS toe te voegen willen producenten duurzame papieren producten steviger maken, zodat ze niet meteen scheuren als ze met vloeistoffen of vetten in contact komen. Dat maakt die producten wel een stuk minder duurzaam: PFAS kunnen immers schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is voorlopig niet duidelijk in welke mate PFAS vrijkomen bij contact met dranken of voedingswaren.

Alle soorten

Eén en ander kwam aan het licht in een studie van twee bachelorstudenten van Universiteit Antwerpen. Zijn onderzochten 40 merken rietjes: 20 van papier, 5 van bamboe, 5 van plastic, 5 van roestvaststaal (RVS) en 5 glazen rietjes. In vrijwel alle rietjes van plantaardige materialen werden verschillende soorten PFAS gedetecteerd, in verschillende concentraties. Enkel de RVS-rietjes waren PFAS-vrij. Uit een Amerikaanse studie bleek eerder ook al dat PFAS via papieren rietjes uitlogen naar drankjes. De komende jaren wordt een Europese procedure opgestart om PFAS in alle niet-essentiële toepassingen uit te faseren.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.