Overshoot day: vanaf 10 mei leeft Europa op de poef

Als iedereen dezelfde levensstijl zou hebben als de gemiddelde Europeaan, zouden we vandaag - op 10 mei - al alle natuurlijke hulpbronnen uitgeput hebben die de aarde op een jaar kan produceren. Dat staat in een nieuw rapport van natuurorganisatie WWF en Global Footprint Network. Deze ‘overshoot day’ valt bovendien elk jaar vroeger.

Elke Doms | 10 mei 2019
Sunrise 1756274 1920

De Europese Unie verbruikt 20 procent van de hulpbronnen van de aarde, terwijl ze slechts 7 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigt. Als iedereen een even grote ecologische voetafdruk had als de gemiddelde Europeaan, zouden we 2,8 aardes nodig hebben om aan de behoefte te voldoen, aldus het rapport.

België scoort slechter dan gemiddeld

De ecologische voetafdruk varieert sterk van land tot land, ook binnen Europa. Slechtste leerling van de klas is Luxemburg, dat al op 16 februari zijn deel opgesoupeerd had. Ook België scoort slechter dan gemiddeld (6 april). Het land in de EU met de kleinste voetafdruk is Bulgarije (22 juni). Op mondiaal niveau hebben China, de Verenigde Staten, India, Rusland en Brazilië de grootste ecologische voetafdruk. De Europese Unie als geheel neemt wereldwijd de derde plaats in.

In 1962 viel de Europese overshoot day nog op 13 oktober. Intussen is dat dus al op 10 mei. Ook globaal schuift de datum steeds verder naar voren. In 2018 viel Earth overshoot day op 1 augustus, terwijl dat in 1997 nog eind september was.

Het grootste deel van de EU-voetafdruk, zo’n 60 procent, betreft CO2-uitstoot. 34 procent komt van bosproducten, akkers en weilanden. Onze levensstijl leidt tot ontbossing, verlies aan biodiversiteit, achteruitgang van de visbestanden, watertekorten, bodemerosie, luchtvervuiling en klimaatverandering.

Europese verkiezingen

“De cijfers zijn ontnuchterend en laten zien dat Europa méér dan zijn deel van de ecologische bronnen opgebruikt. We hebben maar één aarde, en we putten die sneller uit dan ze kan worden hernieuwd. Verder doen zoals we bezig zijn is geen optie – en het is ook onverantwoordelijk,” geeft het WWF de EU een veeg uit de pan. Nochtans zijn de oplossingen volgens hen binnen handbereik. Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht, roepen ze de verkozenen op om actie te ondernemen, bijvoorbeeld om tegen 2040 klimaatneutraal te worden.

U leest het volledige rapport hier.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!