Overheid lanceert nieuwe call voor vergroening wagenpark

De Vlaamse regering doet een nieuwe oproep waarbij bedrijven, organisaties en burgers projecten kunnen indienen rond elektrische laadinfrastructuur. Daarmee wil de overheid het vertrouwen in elektrisch rijden vergroten.

Kathleen Van Goethem | 12 juni 2019
Adobe Stock 70146907

Als antwoord op de Europese klimaatdoelstellingen lanceerde de Vlaamse regering in 2015 het actieplan ‘Clean power for transport’. Daarin somt het een aantal concrete ambities op: zo wil Vlaanderen tegen eind 2020 het aandeel van verkochte elektrische wagens optrekken naar 7,5 procent en tegelijk in totaal vijfduizend publieke laadpunten realiseren.

Twijfel wegnemen

Omdat veel Belgen nog twijfelen bij de aanschaf van een elektrische wagen, lanceert de overheid een nieuwe oproep om tussen 23 en 27 september van dit jaar projecten rond laadinfrastructuur in te dienen. Veelbelovende projecten wil de overheid zo specifiek ondersteunen. Het kan gaan om laadinfrastructuur bij bedrijven en organisaties, zoals elektrische thuislevering, maar ook om deelvervoer of wijk- of buurtprojecten. “Laadinfrastructuur is essentieel om het vertrouwen in elektrisch rijden te vergroten”, zegt ontslagnemend Vlaams minister van Energie Lydia Peeters.

Ideaal draagvlak?

Volgens de overheid leent Vlaanderen zich voortreffelijk voor elektrisch rijden, gelet op onder meer de relatief kleine woon-werkafstanden en de capaciteit van het elektriciteitsnet. Toch raakt de verkoop van volledig elektrische wagens maar moeilijk van de grond, becijferde het Federaal Planbureau begin dit jaar. In 2018 reed amper 0,7 procent van de verkochte auto’s volledig elektrisch rond. Het Bureau verwacht dat van alle auto’s die in 2030 in ons land verkocht worden, ongeveer 36 procent (deels) elektrisch zal rijden. Wat het aantal laadpunten betreft, tikte ons land in april nog af op tienduizend.

Bron: Metro, De Tijd

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!