Opwarming oceaan wakkert extreem weer aan en bedreigt waterleven
Sinds 1950 is de oceaan aan het opwarmen. Dat speelt extreme weersomstandigheden in de hand en heeft ernstige gevolgen voor mariene ecosystemen. Als we onze uitstoot niet terugdringen, zal de situatie alleen maar verergeren, schrijven onderzoekers in het tijdschrift Nature Reviews: Earth and Environment.
De bovenste 2000 meter van de oceaan is sinds de jaren 1950 aanzienlijk opgewarmd als gevolg van de broeikasgasuitstoot. Meer dan 90 procent van de warmte die wordt veroorzaakt door de toevoeging van broeikasgassen aan de atmosfeer via de verbranding van fossiele brandstoffen wordt namelijk opgenomen door de oceaan. Bovendien is het tempo van de opwarming verdubbeld ten opzichte van de jaren 1960. De opwarming is het sterkst merkbaar in de Atlantische Oceaan en de zuidelijke oceanen.
“De schattingen in dit artikel suggereren dat we in de periode 1971-2018 gemiddeld elke seconde energie in de oceaan hebben gebracht die overeenkomt met ongeveer 3,5 Hiroshima-atoombommen”, zegt professor David Schoeman van de Australische universiteit UniSC in een reactie aan The Guardian. Schoeman was niet betrokken bij het onderzoek, maar was coördinerend hoofdauteur van het hoofdstuk over oceanen in het meest recente VN-klimaatrapport.
Verdubbeling tegen 2100
De onderzoekers gingen ook na hoe de situatie in de toekomst zal evolueren. Die projecties suggereren dat de historische opwarming van de oceanen onomkeerbaar is. Hoeveel de oceaan nog zou opwarmen, hangt af van de emissieuitstoot, maar tegen 2100 zou het sowieso om een verdubbeling gaan van de tot dusver waargenomen opwarming in de bovenste 2000 meter. In het ergste scenario is de verwachte opwarming zes keer zo groot.
Bedreiging voor ecosystemen en samenleving
De opwarming van de oceanen heeft ernstige gevolgen voor de mariene ecosystemen en onze samenleving, stelt de studie. Zo versnelt de extra warmte de zeespiegelstijging, intensiveert ze extreme regenval, doet ze ijs smelten, geeft ze energie aan cyclonen en verandert ze waar die zich vormen, en veroorzaakt ze intensere mariene hittegolven. Verder zijn mariene habitats zoals koraalriffen bedreigd en konden onze oceanen door de opwarming minder koolstof uit de atmosfeer halen.
“De opwarming van de oceanen veroorzaakt nu al overstromingen, smeltend ijs en een stijgende zeespiegel, en beschadigt koraalriffen en ecosystemen”, zegt professor Matt England, co-auteur van het onderzoek en oceanograaf aan de universiteit van New South Wales, in The Guardian. “Zonder emissiereducties zal dit alleen maar verergeren.”