Oprichter De Vegetarische Slager gaat melk en kaas maken van gras

Zuivel op basis van soja of noten kenden we al. In een labo in Gent gaan onderzoekers nog een stapje verder: ze ontwikkelen een procedé om melk, kaas, yoghurt en boter te maken op basis van gras, maar zonder tussenkomst van de koe.

Lien Moris | 9 juni 2020
Kaas Katrin Leinfellner Unsplash
Over zeven jaar liggen er bij Those Vegan Cowboys kazen te rijpen waar geen dier meer aan te pas kwam.
Katrin Leinfellner

Those Vegan Cowboys, zo heet het nieuwe bedrijf van de oprichters van De Vegetarische Slager, de Nederlandse producent van vleesvervangers. In een laboratorium op het terrein van de Universiteit Gent leggen Jaap Korteweg en Niko Koffeman zich toe op het ontwikkelen van plantaardige zuivel.

Fermentatie

De onderzoekers van Those Vegan Cowboys gaan samenwerken met wetenschappers en spelers uit de traditionele zuivelindustrie om via fermentatie plantaardige eiwitten te ontwikkelen. Het ultieme doel is om gras via microbiële processen tot ‘zuivelidentieke’ eiwitten op te werken. Het grootste deel van alle harde kazen wordt nu al geproduceerd met veganistisch microbieel stremsel. Those Vegan Cowboys willen ook de caseïne en andere eiwitten plantaardig maken.

In feite bootsen de onderzoekers het proces na dat in de pens van een koe plaatsvindt, alleen komt er geen koe meer aan te pas. “Wij willen de koe volledig vervangen door gisten en schimmels die kopieën van dierlijke eiwitten produceren”, legt Kathleen Piens van Those Vegan Cowboys uit in Het Nieuwsblad.

Positief effect op klimaat en biodiversiteit

Veeteelt neemt momenteel 70 procent van het huidige landbouwareaal in beslag. CEO Jaap Korteweg: “Als je dat areaal gebruikt voor plantaardig vlees en zuivel heb je maar de helft of minder nodig. Nu worden er dagelijks grote oppervlaktes natuur vernietigd om de groeiende wereldbevolking te voeden. Met plantaardig vlees en zuivel keren we deze ontwikkeling en kunnen we grote gebieden teruggeven aan de natuur. Deze ontwikkeling vormt ook een kans voor de melkveehouders, want zij beschikken over de graslanden.”

Met hun “roestvrijstalen koe” willen Those Vegan Cowboys de ecologische voetafdruk van de zuivelindustrie verkleinen. Er is minder land voor nodig en de uitstoot van broeikasgassen ligt lager. Ze streven ook naar gezonde producten met minder verzadigde vetten, die geschikt zijn voor mensen met lactose-intolerantie. “Als we slagen, draagt dit project zeer positief bij aan dierenwelzijn, een eerlijke wereldvoedselverdeling, de natuur, het klimaat en de biodiversiteit.”

Proces van zeven jaar

Those Vegan Cowboys verwachten zeven jaar nodig te hebben om op serieuze schaal met producten op te markt te komen. “Al hopen we wel al eerder op kleinere schaal iets lekkers te presenteren”, klinkt het.

Bron: Those Vegan Cowboys, Het Nieuwsblad

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!