Plus Uitvinding Belgische start-up is gamechanger voor circulaire mode

Afgedragen kleding wordt nog vaak verbrand in plaats van gerecycleerd. Een van de redenen is dat de recyclage deels manueel gebeurt, en dat is veel duurder dan de kleren verbranden. Zo moeten knopen en ritsen er handmatig afgeknipt worden. De Belgische start-up Resortecs kwam met een eenvoudige maar innovatieve oplossing: oplosbaar garen.

Inès Aoun | 23 november 2020
Dismantled Pocket Unspunxresoortecs Rebirth A5
Het Amerikaanse Unspun, dat duurzame jeansbroeken op maat maakt, gebruikt de oplosbare draad van Resortecs voor de naden van zijn broeken.

Winnaar van de Global Change Award 2018 van H&M, winnaar van de Textirama Foundation Awards 2020, winnaar van de European Social Innovation Competion van de Europese Commissie, finalist van de Accelerate-wedstrijd van Greenbiz, partner van het CE100-netwerk van de Ellen MacArthur Foundation … De lijst met accolades blijft maar aandikken. En dat voor een Belgische start-up die pas in 2019 zijn eerste product op de markt bracht.

Het product dat zo veelvuldig in de prijzen valt, is dan ook redelijk revolutionair: ‘Smart Stitch’ is een garen dat bij een temperatuur van 200°C oplost. Zo vallen kledingstukken in luttele seconden uit elkaar, zonder dat ze beschadigd worden. De stoffen kunnen daardoor gemakkelijker gerecycleerd worden.

Design for disassembly

Cédric Vanhoeck is het creatieve brein achter het garen. Hij kwam op het idee toen hij les volgde aan de befaamde Modeacademie in Antwerpen. “Mijn medestudenten waren gepassioneerd door mode, maar stonden er niet bij stil dat de sector bergen afval genereert. Dat is verontrustend, want alles begint bij een doordacht design. Tijdens mijn studies industrial design aan de TU Delft legden de lesgevers sterk de nadruk op design for disassembly. Het was voor mij dan ook een automatisme om al na te denken over recyclage of hergebruik tijdens het ontwerpen van kleding.”

“Het idee om oplosbare garen te ontwikkelen ontstond tijdens een brainstorm met vrienden. Ik begon meteen met experimenteren, tot ik de juiste samenstelling vond.” In 2017 lanceerde Vanhoeck, samen met co-founder Vanessa Counaert, het eerste prototype. Ze startten samen een bedrijfje op dat ze Resortecs doopten.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.