Openbaar vervoer springt op intermodale kar

De vier Belgische vervoersmaatschappijen lanceren een nieuwe versie van ‘Smart Mobility Planner’, een app die in real-time de snelste én meest duurzame route uitstippelt.

Fran Herpelinck | 6 mei 2019
Trip Search Trip Preview 1

Intermodaliteit, of het switchen tussen vervoersmiddelen op de snelste, aangenaamste of groenste route van a naar b. Dat systeem willen de Belgische vervoersmaatschappijen De Lijn, NMBS, TEC en MIVB samen van de grond krijgen. In een testfase stelden ze 3.800 mensen een nieuwe app ter beschikking, ‘Smart Mobility Planner’, die hen hielp om in real-time de ideale route en mogelijke combinatie van vervoersmiddelen te kiezen. Hun 800 bevindingen werden verwerkt in een nieuwe bèta-versie van de app, die vanaf vandaag voor iedereen beschikbaar is.

Uitbreiding mogelijk

De app bundelt de real-time gegevens van de vier vervoersmaatschappijen. Gebruikers kunnen een gewenste route uitstippelen per trein, tram, bus of metro, gecombineerd met stukken te voet of per fiets. Ook de Villo!-deelfietsen in Brussel zijn in de app geïntegreerd. Het datasysteem is een open source-platform, waar in de toekomst extra diensten aan toegevoegd kunnen worden zoals deelfietsen of deelauto’s. Het is de eerste geïntegreerde routeplanner die door de Belgische vervoersmaatschappijen samen werd ontwikkeld.

www.smartmobilityplanner.be

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!