Plus Ontginnen van stortplaatsen: laveren tussen ecologie, economie en NIMBY

Grondstoffen en energie ontginnen uit oude stortplaatsen, of Enhanced landfill mining (ELFM): het klinkt veelbelovend. Maar ondanks de onmiskenbare voordelen én de technologische vooruitgang, is het nog wachten op de definitieve doorbraak. De redenen daarvoor zijn zowel rationeel – economisch, maatschappelijk en juridisch – als emotioneel. “Buurtbewoners zijn vaak bang als oude stortplaatsen opnieuw worden geopend."

Senne Starckx | 4 april 2018
Remo

De oude Remo-stortplaats in Houthalen kan al enige tijd op wereldwijde belangstelling rekenen. Op de site wil Group Machiels miljoenen ton afval afgraven om er hoogwaardige grondstoffen en materialen, en hernieuwbare energie uit te halen. Het bedrijf ontwikkelde de voorbije jaren daarvoor haar eigen technologie, op basis van plasmaovens.

Begin dit jaar wijdde de Financial Times nog een uitgebreide reportage aan de ambities van Group Machiels in Houthalen, en aan de potentie om de naar schatting vijfhonderdduizend oude stortplaatsen in Europa te ontginnen voor grondstoffen, materialen en energie. Kers op de taart voor wie de stortplaats bezit: de gronden kunnen na de sanering annex recyclage een nieuwe functie of exploitatie krijgen. Zo plant Group Machiels op de Remo-site in Houthalen een natuurpark.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.