Partnerinterview

Online tool helpt schoonmaaksector vergroenen

Om het klimaatvoordeel van zijn producten te berekenen ontwikkelde het Duitse schoonmaakmiddelenbedrijf Werner & Mertz een online calculator. De tool en de berekeningsmethode werden gevalideerd door het internationale onafhankelijke auditbureau Intechnica. Al meer dan duizend schoonmaakbedrijven hebben zichzelf intussen doorgelicht en ontvingen een certificaat.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine april 2019
Fran Herpelinck | 27 maart 2019
Prod Tanet Neutral Production1
© Werner & Mertz

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze partner Werner & Mertz - wmprof.com

Op het vlak van ecologische schoonmaakproducten snelt de reputatie van Werner & Mertz het bedrijf stilaan vooruit. De Duitse onderneming, die al meer dan 150 jaar bestaat, heeft zich de laatste jaren onder meer met verpakkingen uit hergebruikt plastic een duurzaam imago aangemeten. In 2016 lanceerde Werner & Mertz de eerste verpakking ter wereld (voor schoonmaakproducten) die volledig uit gerecycleerd polyethyleen bestaat. Vanaf dit jaar neemt het bedrijf een ‘ecopack’ in gebruik dat stripbaar en volledig herbruikbaar is: de plastic etiketten met duurzame inkt komen makkelijk van de verpakking af, zodat beide stromen apart gesorteerd kunnen worden. Ook met zijn producten zelf, op basis van raapzaad- of olijfolie in plaats van petroleumderivaten, legt Werner & Mertz de lat hoog.

Om het resultaat van zijn inspanningen te meten, lanceerde het bedrijf in mei 2018 de green-Effective Performance Calculator: een online tool die de voetafdruk van zijn schoonmaakproducten berekent. “We trekken al jaren aan de kar om onze sector stelselmatig te verduurzamen. Tegelijk verminderen we onze eigen impact op de planeet door zowel onze fabrieken, onze verpakkingen als onze producten low-impact te maken”, legt general manager Chris De Vuyst uit. “Alleen: niet gestaafd is oppervlakkig. Daarom lieten we een intern team van ingenieurs, designers en productwetenschappers een berekeningsprogramma uitwerken voor onze eigen schoonmaakmiddelen en verpakkingen.”

Virtuele vergelijking

Met de calculator maakt Werner & Mertz de vergelijking tussen zijn eigen ecoproducten en virtuele producten op basis van petroleum of single-use plastics. Vandenhende: “Zelf gebruiken we niet langer petroleumderivaten en de kunststof voor onze verpakkingen hergebruiken we zoveel mogelijk. Maar wat als we dat niet deden? Wat is het milieuvoordeel dat we boeken dankzij onze huidige aanpak? Op basis van literatuurstudie en internationale modellen plaatsen we elk van onze producten tegenover een niet-ecologische variant.”

“Door die twee datasets met elkaar te vergelijken, tonen we per product in de eerste plaats de hoeveelheid CO2 aan die een klant bespaart door voor een product uit ons ecologische gamma te kiezen. Via het circulaire hergebruik van plastic voor onze verpakkingen boeken wij, en onze klanten met ons, een aanzienlijke winst op dat vlak. Ook de besparing van het feitelijk gewicht aan single-use plastics en ruwe olie, voor de fabricage van plastics en voor petroleumderivaten, geven we mee in het overzicht.”

Chris De Vuyst

Onze calculator helpt bedrijven om toegang te krijgen tot de duurzame markt van morgen

Chris De Vuyst (Werner & Mertz)

Verstuivingseffect

De tool werd goedgekeurd door het internationale onafhankelijke auditbureau Intechnica. Gebruikers kunnen opteren voor een quick scan. Ze laten dan op basis van hun sector en hun jaarlijkse verbruik van schoonmaakproducten een eerste voorzichtige inschatting maken. Wie voor een grondige scan kiest, door gedetailleerd van elk product de gebruikte hoeveelheid in te vullen, komt in aanmerking voor een certificaat.

Sinds het voorjaar van 2018 hebben al meer dan duizend bedrijven uit handen van Werner & Mertz zo’n diploma ontvangen. De Vuyst: “Via de certificaten hopen we op een verstuivingseffect. Tal van klanten gingen de uitdaging al aan, van woonzorgcentra over ziekenhuizen tot scholen. Wie een certificaat op zak heeft, heeft een concurrentievoordeel. Het helpt bedrijven om toegang te krijgen tot de duurzame markt van morgen en ondersteunt hen bij openbare aanbestedingen, offertes en groene branding. Met onze calculator bereiden we hen mee voor op de shift naar een volledig circulaire economie, waarin gebruikt plastic geen afval is, maar economische waarde heeft.”

Groen rapport

Een van de bedrijven die van Werner & Mertz een certificaat ontvingen, is het West-Vlaamse schoonmaakbedrijf Entrio, dat 120 werknemers in dienst heeft en al een tiental jaar met producten van Werner & Mertz werkt. Via de calculator kreeg Entrio een groen rapport toegestuurd: in 2018 bespaarde het bedrijf 502 liter ruwe aardolie, 239 kilogram plastics en 1576 kilogram CO2.

Zaakvoerster Veerle Verfaille ziet de tool als een frisse vorm van motivatie: “De calculator geeft een mooie beeld van de milieu- en klimaatbesparingen die we samen met Werner & Mertz boeken. De resultaten zijn een bevestiging dat onze systematische keuze voor ecologische producten absoluut de juiste is. Onze poetscollega’s en (toekomstige) klanten weten die inspanning alvast te smaken.”

De calculator is gratis beschikbaar op get.wmprof.com.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!