Plus Onderzoekers roepen op om maskers en gezichtsschermen om te zetten in brandstof

Indiase onderzoekers hebben aangetoond dat persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) omgezet kunnen worden in biobrandstoffen. Het kan een duurzame oplossing zijn voor de groeiende afvalberg, veroorzaakt door de wereldwijde pandemie.

Inès Aoun | 4 augustus 2020
Handschoenen

Zolang er geen vaccin is, zal de vraag naar persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) alsmaar toenemen. Maar de handschoenen, wegwerpmaskers, gezichtsschermen komen voornamelijk op stortplaatsen terecht, als ze al niet op straat of in de zee belanden.

Om een milieuramp te voorkomen, zochten Indiase wetenschappers naar een duurzame oplossing. Ze kwamen tot de conclusie dat de PBM via pyrolyse in biobrandstof omgezet kunnen worden. Naast pyrolyse onderzochten ze ook nog hydrogenering, hydrolyse, gasificatie ... Pyrolyse is een chemisch proces waarbij het plastic wordt verwarmd tot 300 à 400 graden, in afwezigheid van zuurstof voor ongeveer 60 minuten. Op die manier worden de ketens van polymeren (waaruit plastic bestaat) verknipt tot kleinere ketens. Het resultaat is een vloeibare olie. Volgens de wetenschappers heeft de brandstof dezelfde eigenschappen als diesel waardoor het kan gebruikt worden in turbines, generatoren of boilers. Belangrijke nuance is wel dat chemische recyclage nog in de kinderschoenen staat, maar pyrolyse is wel de meest gebruikte methode.

Hergebruik mondmaskers

Ondertussen zitten ook andere bedrijven niet stil. Afvalverwerker Renewi ontwikkelde samen met Van Straten Medical/GreenCyl in april een nieuw verwerkingsproces om gebruikte mondkapjes van ziekenhuizen op te halen en te steriliseren. Via de samenwerking kunnen dagelijks ruim 48.000 mondmaskers hergebruikt worden.

Meer informatie over de Indiase studie vindt u hier. Het wetenschappelijke artikel kunt u via deze link lezen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.