Plus "Een revolutie in de visindustrie"

Zeg niet zomaar ‘vis’ tegen de Omegabaars. Bioloog Stijn Van Hoestenberghe (39) kweekt deze fundamenteel andere vis sinds kort bij Aqua4C. “Het gaat om een grensverleggende innovatie op het vlak van ecologie, wetenschap en voeding. Dit is dé oplossing als iedereen op lange termijn vis wil blijven eten.”

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Future Food
Bart Vancauwenberghe | 23 oktober 2018
2 C Aqua4C
©Omegabaars

Stijn Van Hoestenberghe studeerde in 2002 af als bioloog. Vervolgens ging hij aan de slag bij visvoederbedrijven en -kwekerijen. In zijn vrije tijd reisde hij de wereld rond als duiker. Zo raakte hij onder de indruk van de teloorgang van de natuur. “Ik merkte hoe de biodiversiteit in de zeeën en oceanen stelselmatig achteruitgaat en zag hoe overbevissing een permanente bedreiging vormt voor de visbestanden.”

Wat zijn de belangrijkste nadelen van de traditionele viskwekerij en van de overbevissing op zee?

“Wereldwijd wordt circa 55 procent van de vis voor consumptie gekweekt. In ons land is dat helaas minder dan 1 procent: het overgrote deel komt van de zee, waar 30 procent van de vissoorten wordt overbevist en zelfs meer dan 50 procent maximaal wordt bevist. Bovendien belanden via de visserij heel wat afval en microplastics in zee. Ook kweekvis heeft een stevige impact op het milieu. Die draagt bij aan de overbevissing omdat er gemiddeld drie kilo wilde vis wordt gevangen om één kilo vis mee te kweken. Bijna de helft van alle gevangen wilde vis fungeert zelf als voeding voor kweekvis. Ook het vervuilde water van de viskweek komt in de natuur terecht, want deze vissen leven in kooien in de zee of in rivieren.”

Waaruit bestaat de oplossing volgens u?

“De oplossing is kweekvis die gedijt in gesloten systemen en leeft op een vegetarisch dieet. Je kan alleen succesvol kweken als de vissen zich in gevangenschap kunnen voortplanten. In de billabongs van Queensland zag ik hoe de jade perch leeft, een subtropische vis uit de familie van de tijgerbaarzen. In Australië worden deze vissen in gevangenschap gekweekt en vervolgens uitgezet in het wild. Zodra ik ervan had geproefd, was ik overtuigd. Ik verzamelde zowat 3000 stuks en stuurde ze in bakken naar de KU Leuven voor onderzoek.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.