“Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet de zware industrie ook inzetten op energie-efficiëntie”
In het nieuwste rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, werd het nogmaals bevestigd: onze CO2-uitstoot moet drastisch naar beneden om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Industriële bedrijven investeren daarom fors in technologieën die hun energieverbruik terugdringen. Maar soms zien ze door het bos de bomen niet meer. Om professionals op weg te helpen, organiseert de UGent al voor de zevende keer de postacademische opleiding ‘Energie-efficiëntie in de industrie’.
Procesingenieurs, energiecoördinatoren, energie-auditeurs en andere professionals die betrokken zijn bij energiebeheer in alle mogelijke sectoren kunnen vanaf 17 november weer terecht in de UGent Academie voor Ingenieurs (UGain). Ze frissen er de basisbegrippen over energie op, maken er kennis met de nieuwste technologieën en putten inspiratie uit praktijkvoorbeelden. Professor Michel De Paepe van de Vakgroep Vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering zorgt voor de wetenschappelijke coördinatie van het programma. “Er komen verschillende topics aan bod als warmte – bijvoorbeeld onder de vorm van industriële warmtepompen -, energieopslag en procesregeling. Daarnaast leggen we de regelgeving haarfijn uit om de vertaling naar de praktijk te vergemakkelijken.”
Interessante discussies
De opleiding is alvast heel praktisch opgevat. “De lessen starten telkens met een theoretisch luik, gedoceerd door experts van de universiteit. Daarna worden er concrete voorbeelden en cases gepresenteerd door lesgevers uit het bedrijfsleven, zoals Alpro, Luminus, Covestro en Zero Emission Solutions. Zo zien de deelnemers meteen hoe de theorie toepasbaar is in de praktijk en welke varianten er mogelijk zijn. Vaak ontstaat er achteraf nog een interessante discussie met en tussen de deelnemers. Die aanpak werkt erg inspirerend – het is al vaker gebeurd dat ex-deelnemers later terugkeren als lesgever.”
Examen
Het is bovendien geen vrijblijvende opleiding. “Door er een examen aan te verbinden, verplichten we de deelnemers om de leerstof grondig onder de knie te krijgen. Dat heeft als bijkomend voordeel dat we een certificaat kunnen uitreiken aan de geslaagden, wat dan weer hun persoonlijke carrière kan vooruithelpen.”
Praktische informatie
De opleiding start op 17 november 2021 en duurt tot 11 mei 2022. De lessen gaan door aan de UGent, Technologiepark 60, 9052 Zwijnaarde. Inschrijven kan via de website van UGain.