Shell investeert in Amerikaans zonne-energiebedrijf

Shell heeft een belang genomen in Silicon Ranch, een Amerikaanse ontwikkelaar en beheerder van zonneparken. Het gaat om een deelname van 43,83%, zo meldt het bedrijf op zijn website. De multinational telde tussen de 193 en 217 miljoen dollar neer voor de deal.

Margot Kennis | 16 januari 2018
Jason Blackeye 2122817920
Foto door Jason Blackeye

Hoeveel Shell precies betaalt, hangt nog af van bepaalde voorwaarden. Shell heeft ook al afspraken gemaakt met Silicon Ranch om zijn belang in het zonne-energiebedrijf na 2021 mogelijk te verhogen. Het Nederlands-Britse olie- en gasbedrijf rekent erop de deal nog in het eerste kwartaal van 2018 af te ronden.

Samen met het Franse energiebedrijf Engie en de Zweedse investeerder Swedfund investeert Shell daarnaast 20 miljoen dollar in Husk Power Systems. Dat Indiase bedrijf maakt gebruik van zonne-energie en restanten van de rijstplant om ministroomnetwerken te bouwen in India en Tanzania.

Zonne-energie in Oost-Afrika

Shell lijkt daarmee aan een inhaalbeweging begonnen op het vlak van alternatieve energie. In 2016 richtte het bedrijf zijn ‘New energies’-afdeling op, die Shell moet klaarstomen voor een toekomst waarin de uitstoot van koolstof steeds meer wordt ingeperkt. Eind 2017 investeerde de multinational nog in het Nederlandse SolarNow, dat zonne-energiesystemen uitbouwt in Oost-Afrika. Vorige week raakte ook bekend dat Shell interesse zou hebben in een overname van het hernieuwbare energiebedrijf Eneco.

Shell blijft weliswaar in de eerste plaats een oliebedrijf: de multinational kondigde aan dat het investeert in de herontwikkeling van een groot olie- en gasveld in de Noordzee.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!