Plus Oliegigant BP wil CO2-uitstoot terugbrengen tot nul

Tegen 2050 wil de Britse oliereus BP zijn CO2-uitstoot terugbrengen tot nul. Dat is een van de meest ambitieuze doelen ooit in de oliesector. Welke maatregelen het bedrijf concreet zal nemen om de uitstoot te beperken, is nog niet duidelijk.

Katleen Put | 13 februari 2020
Oliebedrijf
Investeerders eisen dat grote vervuilers zoals BP hun werkwijzen herbekijken.

De nieuwe CEO van BP, Bernard Looney, verklaarde tijdens zijn eerste grote persontmoeting: “De wereldwijde koolstofvoorraad is eindig. We moeten snel iets veranderen.” Concreet wil BP haar CO2-uitstoot herleiden tot nul tegen 2050. Het gaat daarbij zowel om de 55 miljoen ton CO2 die het bedrijf jaarlijks zelf de lucht injaagt als de 360 miljoen ton CO2-uitstoot door klanten die olie afnemen van BP. Met de nieuwe plannen overtreft BP grote concullega’s als Shell en Total, die eerder al een beperkte ‘groene transitie’ aankondigden.

Geen korte-termijndoelen

Hoe concreet de groene ambities van BP zijn, is voorlopig nog niet duidelijk. Het bedrijf geeft toe nog niet precies te weten hoe het de aangekondigde enorme CO2-reductie wil realiseren. Vanaf september zou daarover meer informatie beschikbaar moeten zijn. Heel veel opties zijn er echter niet. BP zal sowieso moeten inzetten op:

  • investeringen in duurzame energiebronnen;
  • nieuwe technologieën die de CO2-uitstoot van olie- en gasverbranding opslaan of neutraliseren;
  • en/of een daling in de traditionele olieproductie.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Grote investeringen in zonne-energie brachten de afgelopen jaren niet het verhoopte rendement. Tegelijk moeten BP’s olie- en andere producten wel geld blijven opbrengen voor de investeerders: een uitdaging waar ook concurrent Shell al een tijdje mee worstelt. Milieuorganisaties zijn dan ook kritisch over de haalbaarheid van de plannen en het gebrek aan concrete details.

Investeerders eisen klimaatgaranties

Hoewel de plannen van BP voorlopig vaag blijven, zijn ze zeker ernstig te nemen. De reden: niet duurzamer worden is simpelweg geen optie meer voor grote vervuilers zoals oliebedrijven. De schadelijke gevolgen van de klimaatverandering worden wereldwijd steeds duidelijker zichtbaar, en grote investeerders maken zich zorgen over de kwetsbaarheid van hun portfolio’s. Een groep van enkele honderden zakelijke investeerders, waaronder de Britse bankreus HSBC, oefent sinds enkele jaren druk uit op grote CO2-uitstoters als BP om hun werkwijzen te herbekijken. Vermits de groep een kapitaal van 41 biljoen euro vertegenwoordigt, vormen hun klimaateisen voor BP en andere bedrijven wellicht een sterkere drijfveer dan duizenden klimaatbetogers.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.