Oktober was heetste maand ooit gemeten

De voorbije maand oktober was de warmste ooit gemeten, blijkt uit cijfers van het Europese Copernicusprogramma. Vooral het oosten van de VS en Canada, het Midden-Oosten en delen van Noord-Afrika waren beduidend warmer dan normaal.

7 november 2019
Thermometer 4294021 1920

De gemiddelde globale temperatuur lag vorige maand 0,69 graden hoger dan het gemiddelde van de dertig oktobermaanden tussen 1981 en 2010. Daarmee was de maand net 0,01 graden warmer dan de vorige recordmaand oktober 2017. De cijfers zijn afkomstig van satellieten en sensoren op het aardoppervlak en worden verzameld door het Europese Copernicusprogramma.

Groter in Europa

In Europa is het verschil met 1,1 graden Celsius groter dan het globale gemiddelde. Maar vooral in het noordpoolgebied, het oosten van de VS en Canada, het Midden-Oosten en grote delen van Noord-Afrika en Rusland lagen de temperaturen vorige maand “aanzienlijk boven het gemiddelde”. In het westen van de VS en Canada, tropisch Afrika en Antarctica was het iets kouder dan normaal.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat het record wordt verbroken. Ook september en juni waren de heetste maanden ooit gemeten. De zomermaanden waren eveneens snikheet. De kans is dus groot dat 2019 eindigt als een van de heetste jaren ooit gemeten.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!