Oekraïense ondernemer ontwikkelt zonnepanelen voor balkons

Met verticale zonnepanelen kunnen bewoners van appartementen zelf energie opwekken. De panelen zijn eenvoudig zelf op te hangen aan een balkon en worden verbonden via een standaard stopcontact.

Koenraad Coel | 27 juli 2022
Drew Patrick Miller U1I Fd Xu1Tl0 Unsplash

Tot voor kort moest je als particulier beschikken over een goed georiënteerd dak of behoorlijk wat open ruimte om zonnepanelen te installeren. Wie op een appartement woont, viel dus helemaal uit de boot. Daar komt nu verandering in, met de introductie van verticale zonnepanelen die je makkelijk zelf aan je balkon kan ophangen. Het biedt een snelle, toegankelijke manier om groene stroom te produceren, nu de oorlog in Oekraïne de energieprijzen de hoogte in jaagt. Leuk detail is dat WeDoSolar, een van de startups die balkonpanelen op de markt brengt, mee opgericht werd door Karolina Attspodina, een ondernemer die zelf afkomstig is uit Oekraïne.

Geen vakman van doen

Het aanbod van WeDoSolar bestaat uit een set van acht panelen die elk één kilogram wegen. Samen leveren ze tot 640 Watt op met een gegarandeerde levensduur van 25 jaar. Ze zijn specifiek ontworpen zodat er geen technische vaardigheden nodig zijn om ze op te hangen aan een balkon. De installatie bevat een micro-omvormer zodat de panelen via een gewoon stopcontact kunnen worden aangesloten. Een set zou € 1299 kosten en in die prijs is ook een verzekering inbegrepen. In Duitsland, waar WeDoSolar gevestigd is, kunnen de eigenaars van elektrische wagens de panelen zelfs gratis huren, in ruil voor CO2 certificaten. Volgens een gelijkaardige formule kunnen ook bedrijven ze gratis aanbieden aan werknemers.

“Ons doel is duurzame energie toegankelijk maken voor iedereen”, vertelt Attspodina aan Techcrunch. “Ik zie enorm potentieel in gewone mensen die hun afhankelijkheid van energie in eigen handen nemen. Zonne-energie kan bijna overal opgewekt worden. Onze balkonpanelen bieden een oplossing die makkelijk te installeren is en ook makkelijk mee te nemen als je verhuist.”

Bron: techcrunch.com, we.do.solar

SDG

Betaalbare en duurzame energie

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!