Plus Oceaanenergie afgelopen decennium vertienvoudigd

De productie van energie uit golfslag en getijden is gestegen van minder dan 5 gigawattuur in 2009 naar 45 gigawattuur in 2019. Dat staat in het jaarrapport van Ocean Energy Systems (OES), een samenwerkingsprogramma van het International Energy Agency.

Elke Doms | 18 maart 2020
Golfenergie Is Energie Die Gewonnen Wordt Uit De Snel Wisselende Waterhoogte Op Zee Door Aanwezigheid Van Golven
Golfenergie is energie die gewonnen wordt uit de snel wisselende waterhoogte op zee door aanwezigheid van golven.

Het doel van OES is landen en organisaties samenbrengen om de duurzame productie van oceaanenergie te stimuleren. De organisatie telt momenteel 25 lidstaten, waaronder België. Oceaanenergie is elke vorm van energie die geproduceerd wordt uit zeewater, bv. uit de kinetische energie van golfslag of getijden, maar ook uit verschillen in de temperatuur en het zoutgehalte van het water.

Kostprijs blijft voornaamste uitdaging

Volgens het OES-jaarrapport is het afgelopen decennium heel wat vooruitgang geboekt. In 2019 werd er alleen al uit golfslag en getijden wereldwijd 45 gigawattuur geproduceerd. Dat is een grote stap vooruit tegenover tien jaar geleden, toen dat nog minder dan 5 gigawattuur bedroeg. Tegenover andere hernieuwbare energiebronnen hinkt oceaanenergie wel achterop. In 2019 produceerden de windenergieparken voor de Belgische kust bijvoorbeeld 4700 gigawattuur aan stroom, een honderdvoud. Windenergie op zee wordt niet beschouwd als oceaanenergie.

Oceaanenergie kampt dan ook met heel wat uitdagingen, zegt OES-voorzitter Henry Jeffrey van de University of Edinburgh: “Betaalbaarheid, betrouwbaarheid, installeerbaarheid, operabiliteit, beschikbaarheid van financiering, capaciteitsopbouw en standaardisatie, om er een paar te noemen. Met name de kosten zullen aanzienlijk moeten dalen om te kunnen concurreren met andere koolstofarme technologieën.”

Ook Europa investeert in oceaanenergie

Er werden het afgelopen jaar wel heel wat belangrijke initiatieven genomen op het vlak van mariene energie, onder meer in de VS, Canada, Australië en China, maakt Henry Jeffrey zich sterk. Het gaat bijvoorbeeld om het testen van prototypes op zee, investeringen in R&D, of het formuleren van strategische doelstellingen op overheidsniveau.

Ook binnen Europa is er heel wat aandacht voor de mogelijkheden. Zo zette Spanje proefinstallaties op en formuleerde het doelstellingen voor oceaanenergie: 25 megawatt capaciteit tegen 2025 en 50 megawatt tegen 2030 (50 MW). Schotland heeft al vier getijdeturbines in gebruik die in 2019 genoeg stroom opleverde voor 4000 gezinnen. De Schotten plannen ondertussen de bouw van acht bijkomende turbines. In Frankrijk werden er eveneens pilootprojecten opgezet. Ook België beschikt overigens over een testsite op open zee, Blue Accelerator, nabij Oostende.

Het stemt Jeffrey optimistisch over de toekomst: “De komende jaren staan er belangrijke projecten en ingebruiknames op stapel en steeds meer overheden wereldwijd tonen interesse en ondersteunen oceaanenergietechnologieën. Dit zal zeker weer een vruchtbaar decennium worden voor de sector.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.