Jochen De Smet: “Wat publieke laadpalen betreft, hebben we al wat voorsprong genomen. De geografische spreiding is nog niet optimaal, maar dat zal snel in orde komen. In september heeft de Vlaamse overheid nog een aanbesteding voor trage laders op publiek domein afgerond. Wie bijvoorbeeld een elektrische wagen heeft en op een appartement woont, kan vanaf het najaar dus weer een aanvraag doen voor een laadpaal in de buurt. Er zijn ook plannen om snelle laadpalen bij te bouwen langs gewest- en snelwegen, zodat er tegen midden volgend jaar voldoende laadpunten per 25 kilometer zullen zijn.”
“Onder meer omdat de levertermijnen voor nieuwe auto’s nu zo lang zijn, verwacht ik voor 2025 geen problemen. Tegen dan zullen er hopelijk nog meer en goedkopere elektrische modellen beschikbaar zijn voor particulieren en zullen bedrijfswagens zonder uitstoot fiscaal veel aantrekkelijker zijn. De overheid moet dus vroeg genoeg starten met de voorbereiding van de aanbesteding voor die periode om het tempo aan te houden. Het knelpunt ligt, vandaag al, bij het vinden van gekwalificeerd personeel. Net zoals voor warmtepompen en zonnepanelen is de uitdaging om voldoende installateurs op te leiden om de vraag te volgen.”
Is het voor bedrijven interessant om in laadinfrastructuur te investeren?
“Ze zullen dat vroeg of laat toch moeten doen. De komst van de elektrische wagen staat niet meer ter discussie. Een rondvraag van sectorfederatie MOBIA bij leasingbedrijven leert dat vandaag al 60 procent van de bestellingen voor bedrijfswagens een stekker heeft, een kwart zijn volledig elektrisch. Bedrijven kunnen dus best nu aan hun laadinfrastructuur beginnen, want de vraag zal alleen maar stijgen. Nog tot eind maart is die investering voor 200 procent fiscaal aftrekbaar, daarna voor 125 procent. Hoe langer je wacht, hoe meer die voordelen uitdoven.”
Wat houdt die investering in voor een bedrijf?
“Zodra je meer dan tien voertuigen tegelijk oplaadt, is er meestal een middenspanningcabine nodig om voldoende stroom te leveren. Dat is een investering van zo’n 70.000 euro of meer voor grotere volumes, inclusief de plaatsing en een netstudie. Maar in principe gaat het om een eenmalige investering, als je de aansluiting goed dimensioneert met het oog op de toekomst. Daarnaast kost het je ongeveer 4000 euro per dubbele laadpaal. Met de huidige levertermijnen reken je best op een jaar om de hele transitie rond te krijgen. Als je aansluiting voldoende capaciteit heeft, is het heel eenvoudig om later nog extra laadpalen te installeren.”