Plus Northvolt maakt batterij van gerecycleerd materiaal

De Zweedse lithiumbatterijenfabrikant heeft een batterij heeft gemaakt met gerecycleerd nikkel, mangaan en kobalt. Volgens de Zweden doet de batterij het even goed als eentje met nieuwe metalen.

Inès Aoun | 17 november 2021
1612992649 Northvoltett1
Dit is hoe de Northvolt-site in Skellefteå eruit zal zien.

Het gerecycleerde materiaal haalt Northvolt uit productieafval. Via een behandeling met een oplossing in water worden de onzuiverheden van de metalen losgeweekt. Op die manier kunnen de Zweden 95 procent van de metalen terugwinnen.

Voor de helft uit gerecycleerd materiaal

Nu de tests geslaagd zijn, wil Northvolt zijn batterijrecyclagefabriek in Skellefteå, die tegen 2023 de deuren opent, uitbreiden zodat er 125.000 ton batterijen per jaar gerecycleerd kunnen worden. Het teruggewonnen lithium, nikkel, mangaan en kobalt gaan naar de Northvoltfabriek. Het bedrijf schat dat de gerecycleerde metalen goed zullen zijn voor 30 gigawattuur van de batterijproductie. Dat is zowat de helft van hun totale productiecapaciteit.

Dit moet helpen om Northvolts doel te halen om tegen 2030 batterijen te maken die voor 50 procent uit gerecycleerd materiaal bestaan. Het koper, aluminium en plastic dat gerecupereerd wordt, zal ook opnieuw hergebruikt kunnen worden door andere bedrijven.

Van zout tot meststof

Daarnaast heeft Northvolt een manier gevonden om natriumsulfiet, een bijproduct dat ontstaat bij de productie van batterijen, te recupereren dankzij een nieuwe waterzuiveringsinstallatie. De Zweedse start-up Cinis Fertilizer zal het natriumsulfiet gebruiken om er een milieuvriendelijkere meststof van te maken.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.