Plus Noorwegen legt oliesector een torenhoge CO2-belasting op

De regering in Oslo heeft aangekondigd dat ze de belasting op CO2 voor olie-en gasbedrijven stelselmatig gaat verhogen tot ongeveer 200 euro per ton in 2030. Dat moet de sector aanmoedigen om nieuwe emissievrije technologieën uit te rollen. De beslissing maakt deel uit van een nieuw klimaatplan.

Inès Aoun | 13 januari 2021
Co2 Uitstoot

Noorwegen legt de petroleumsector al sinds 1991 een CO2-taks op. In 2008 trad het Scandinavische land toe tot het emissiehandelsysteem (ETS) van de Europese Unie. Dat betekent dat de oliesector vandaag ongeveer 800 Noorse kronen (77 euro) betaalt per ton uitgestoten CO2. De Noorse premier Erna Solberg heeft nu verklaard dat het land de belasting over tien jaar wil verhogen tot 2000 Noorse kronen of 195 euro per ton.

Volgens Solberg is de verhoging het belangrijkste instrument om de broeikasgassen van de olie-en gassector naar beneden te halen en hen aan te zetten om over te schakelen op emissievrije technologieën. De sector is verantwoordelijk voor een vierde van de totale CO2-uitstoot van het land.

Klimaatneutraal

Het nieuwe klimaatplan 2021-2030 wil de CO2-belasting op andere goederen en diensten (zoals op brandstof, auto’s) verhogen. De regering zal de bevolking ook aansporen om minder vlees te eten en meer te fietsen. Bovendien wordt het gebruik van fossiele brandstof voor industrieën (die niet tot het ETS behoren) uitgedoofd tegen 2030. Gas om gebouwen te verwarmen wordt al in 2025 uitgefaseerd.

Dat alles moet er voor zorgen dat Noorwegen tegen 2030 50 procent minder broeikasgassen uitstoot. Tegen 2050 wil het land volledig klimaatneutraal zijn.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.