Plus Noorwegen inspireert Vlaanderen voor mobipunten

Deelauto’s, deelfietsen, een bushalte … In een mobipunt vind je ze op één plek. Buurtbewoners en werknemers kunnen er terecht om de meest efficiënte vervoerswijze voor hun verplaatsing te kiezen. Initiatiefnemers Taxistop en Autodelen.net haalden de mosterd in het Noorse Bergen en willen mobipunten nu ook in Vlaanderen alom bekend maken.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Transport & Mobiliteit
Stefanie Holvoet | 20 september 2018
Img 2221
Deinze tekende voor het eerste mobipunt van Vlaanderen.
Deinze

Een mobipunt kan zowel in een woonbuurt, winkelbuurt als op een bedrijventerrein komen. “Voor ons is een mobipunt een plaats waar de reiziger verschillende vormen van mobiliteit krijgt aangeboden, waardoor er een waardig alternatief voor autobezit ontstaat. Zo willen wij van multimodaliteit een reflex maken”, stelt Angelo Meuleman, projectverantwoordelijke shared mobility bij mobiliteitsorganisatie Taxistop.

Herkenbare knooppunten

In verschillende Vlaamse steden bestaan vandaag al autodeelstandplaatsen die aansluiten op andere vervoerswijzen. “Dat zijn op zich al bijna mobipunten, maar het concept is nog niet door alle stadsplanners of gebruikers gekend”, zegt Angelo Meuleman. Het kind een naam geven, moet leiden tot meer herkenbaarheid en kwaliteit. Taxistop werkt samen met Autodelen.net, ook wel het Vlaams Netwerk Autodelen genoemd. De partners werden geïnspireerd door het Duitse Bremen en het Noorse Bergen. Daar maken inwoners dankzij SHARE-North, een Interregproject dat zich buigt over de innovatie van transport, al langer gebruik van mobipunten.

“Elk mobipunt krijgt bovendien een eigen naam, zodat het later gemakkelijk in routeplanners kan worden geïntegreerd”, zegt Meuleman. Het afgelopen jaar werd het concept voornamelijk aan stadsplanners en mobiliteitsspecialisten voorgesteld, in een volgende fase introduceren Taxistop en Autodelen.net de mobipunten aan een breder publiek, in samenwerking met Infopunt Publieke Ruimte.

Primeur voor Deinze

Deinze tekende voor het eerste mobipunt van Vlaanderen. Inwoners kunnen er terecht voor deelauto’s, een laadpaal voor elektrische wagens, een fietsenstalling, een fietspomp en Blue-bikes. De bushalte is vlakbij. De komende jaren wil het stadsbestuur van Deinze nog een twintigtal andere mobipunten plaatsen in de verschillende deelgemeenten.

Het tweede Vlaamse mobipunt ligt op het Marktplein van Schoten. Daar worden autodelen, fietsdelen, een fietsenstalling en een halte voor openbaar vervoer gecombineerd. Verder kunnen buurtbewoners er gebruik maken van een fietspomp, een oplaadpunt voor elektrische wagens en een taxistandplaats. De gemeente plant nog meer mobipunten in andere buurten.

Bedrijventerreinen

Nog een twintigtal andere lokale overheden zijn geïnteresseerd in de inrichting van een mobipunt, waaronder Aalst, Mechelen en Glabbeek. Intercommunales tonen eveneens belangstelling. Ook bedrijventerreinen kunnen investeren in mobipunten. “Zo onderzoekt de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen de mogelijkheden voor een mobipunt op het toekomstige Tech Lane in Zwijnaarde”, aldus Meuleman.

Taxistop en Autodelen.net ondersteunen lokale besturen en bedrijven die een mobipunt in hun buurt willen oprichten. “Welke mobiliteitsproviders kunnen ze benaderen? Hoe schrijven ze daarvoor een tender uit? En hoe doen ze dat in cocreatie met de buurt? Voor al die zaken stellen we onze kennis en ervaring ter beschikking.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.