Noordzeelanden moeten samenwerken rond energieopslag

Willen we het volle potentieel van de Noordzee als energielandschap aanwenden, dan is er dringend meer internationale samenwerking vereist. Dat stelt de Nederlandse afdeling van de Wereld Energie Raad in een studie over energie-efficiëntie op de Noordzee. 

Fran Herpelinck | 28 januari 2018
Offshore Wind
Foto door Ethan Weil

Offshore windmolenparken, internationale stroomnetwerken, toekomstplannen voor opslageilanden en drijvende waterstofcentrales: het potentieel van de Noordzee als energieknooppunt is torenhoog. Ondanks de grote interesse en vele investeringen van overheden en bedrijven, merkt de eindgebruiker voorlopig weinig van de opgewekte groene energie op de Noordzee. Dat stelt de Nederlands afdeling van de Wereld Energie Raad (World Energy Council) in een recente studie. WEC ziet twee pijnpunten. "De opslag van de opgewekte windenergie laat nog te wensen over, en ook het fossiele energieverbruik van de industrie- en transportsector rond belangrijke havens is een struikelblok. Innovatieve trajecten om die problemen aan te pakken, bepalen de verdere toekomst van offshore windenergie”, klinkt het. 

Samen aan één zeel

Volgens WEC kan de Noordzee een waardevolle hefboom worden voor een duurzaam en betaalbaar stroomnetwerk. Alleen moeten de Noordzeelanden dan wel nauwer met elkaar gaan samenwerken rond energieopslag en koolstofvrije havens en industrie. 

Andere voorwaarde is het uitwerken van alternatieven voor windenergie, zoals waterstof. Volgens modellen van PwC, dat de studie mee uitvoerde, vergt de waterstofcapaciteit op de Noordzee tot 2030 een bijkomende injectie van 5 à 7,5 miljoen euro tot 2030 en 27 à 37 miljard euro tot 2050. Tegenover die investering staat wel een hoog rendement. Op die manier zou waterstof in 2050 liefst 12,5 procent van de energiebehoefte van de industrie in de Noordzeelanden kunnen voorzien. 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!