Nog steeds te weinig water in onze bodem

Het watertekort in de bodem is nog steeds niet aangevuld, en de kans is klein dat dat voor de zomer nog gebeurt. Op 85 procent van de meetplaatsen staat het grondwater nog op een laag tot zeer laag peil. Dat blijkt uit de laatste metingen van begin december.

Ellen Vervoort | 11 januari 2021
Droogte Bodem
De kans is groot dat we in de zomer weer voor dezelfde droogteproblemen staan als vorig jaar.

In oktober en december viel er een normale hoeveelheid neerslag, maar november was veel te droog. Terwijl er in het oosten van Vlaanderen maar 31,5 millimeter regen viel en in de rest van Vlaanderen 41,7 millimeter, zou dat normaal 76,4 millimeter moeten zijn. De kans is dus groot dat we in de zomer weer voor dezelfde problemen staan als vorig jaar.

Blue Deal

Om dit probleem in de toekomst te vermijden, investeert de Vlaamse Regering in de strijd tegen droogte. In 2020 lanceerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de Blue Deal. Daarvoor maakte ze in de zomer 75 miljoen euro vrij.

In het najaar voegde de minister daar nog eens 26,9 miljoen euro aan toe. Dat bedrag investeert de Vlaamse Regering in 69 lokale projecten die de gevolgen en de impact van de droogte te lijf gaan. Die projecten gaan momenteel van start.

Bron: Vilt, Knack

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!