Nog steeds geen wetgevend kader voor zonnedelen

Grootschalige zonnedeelprojecten komen voorlopig maar moeilijk van de grond in Vlaanderen. De reden moeten we niet ver gaan zoeken. Het wetgevend kader voor zonnedelen laat immers op zich wachten.

Koen Coel | 5 april 2019
Zonnepanelen Dak

Wie zelf geen geschikt dak heeft of onvoldoende geld op tafel kan leggen voor zonnepanelen, kan investeren in zonnedeelprojecten. De panelen worden dan op grote of publieke gebouwen geplaatst. De investeerder krijgt een vast rendement.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein kondigde vorig jaar aan dat wie investeert in zonnedeelprojecten, dat onmiddellijk verrekend moet zien op zijn of haar eigen energiefactuur in plaats van een vast rendement te ontvangen. Maar dat wetgevend kader is er nog steeds niet.

Enthousiaste burgers

Dat is meteen de reden waarom het aantal grootschalige zonnedeelprojecten op een hand te tellen zijn. Kortrijk en energiecoöperatieve Beauvent haalden eind vorig jaar € 250 000 op in amper 2 uur. Begin dit jaar verpletterde Beauvent die cijfers met maar liefst 1 miljoen euro per uur. Goed voor in totaal 4 miljoen euro aan investeringen in zon, wind en warmtekrachtkoppeling. Het ontbreken van een wetgevend kader blijft daarentegen een rem op het mogelijke rendement. Voor een wijkproject in Gent bleken de kosten voorlopig te groot om te starten.

Bron: Beauvent, Het Laatste Nieuws

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!