ICT

Nieuwste Fairphone kan tot vijf jaar meegaan

De Nederlandse fabrikant Fairphone heeft de nieuwste versie van zijn duurzame smartphone aangekondigd. De Fairphone 3 is modulair waardoor bepaalde onderdelen eenvoudig te repareren of te upgraden zijn en kan zo tot vijf jaar meegaan.

Kathleen Van Goethem | 12 september 2019
Fairphone 3 Overview
© Fairphone

Het Nederlandse Fairphone mikt met een derde generatie ‘eerlijke’ smartphones meer dan ooit op een zo lang mogelijke levensduur. De nieuwste modulaire smartphone moet ongeveer vijf jaar mee kunnen gaan, volgens Fairphone tweeënhalf keer langer dan een gemiddeld toestel. Het verschil schuilt in zes modulaire onderdelen: camera, speaker, batterij, scherm en een top- en bottommodule. De gebruiker kan al deze onderdelen zelf vervangen om zijn telefoon te repareren of te upgraden.

Volgens Fairphone wordt er mede dankzij deze langere levensduur jaarlijks zo’n 30 procent bespaard op CO2-uitstoot. Bij de nieuwste Fairphone zit bij aankoop ook geen stekker of kabel meer. De nieuwste generatie zou ook sterker en dunner zijn.

Eerlijke componenten

Het ‘eerlijke’ karakter van de Fairphone vloeit voort uit de herkomst van de componenten waaruit de telefoon gemaakt is. Het bedrijf garandeert dat de nodige materialen zoals tin, wolfraam, koper, goud of kobalt niet afkomstig zijn uit conflictgebieden. Verder streeft het naar eerlijke arbeidsomstandigheden voor de tientallen leveranciers en producenten waar het mee samenwerkt in China, Taiwan, Korea en Japan. Die principes vertaalt Fairphone in een transparante bevoorradingsketen, die online te bekijken valt. Ook biedt het een recyclageprogramma aan voor afgedankte telefoons.

Smartphone ‘as a service’

Sinds de lancering van het eerste model in 2013 heeft Fairphone in totaal 175.000 exemplaren verkocht, exclusief op de Europese markt. In 2015 kwam met de tweede generatie het eerste modulaire toestel op de markt, dat een jaar later met de VN-klimaatprijs werd beloond.

Opvallend: het bedrijf ontwikkelt zijn telefoons deels met behulp van crowdfunding. Zo haalde het in de zomer van 2018 met oog op de Fairphone 3 nog een miljoen euro op. Aan elke winstmijlpaal koppelt Fairphone bovendien bepaalde investeringsdoelen. Bij een winst van twee miljoen euro wil het bijvoorbeeld de productieketen voor kobalt eerlijker maken. Bij 2,5 miljoen euro mikt het bedrijf op telefoons ‘as a service’, waardoor je een Fairphone niet langer hoeft te kopen, maar ook kan leasen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!