Plus Nieuwe tool berekent hoe circulair uw bedrijf is

Deze week werd Circulytics gelanceerd, een nieuwe methode om te meten hoe circulair uw bedrijf is. De tool is een initiatief van de Ellen MacArthur Foundation (EMF), een organisatie die zich inzet voor het promoten van de circulaire economie. Hij werd voor de lancering al uitgetest door meer dan 30 bedrijven, waaronder BASF, IKEA en Unilever.

Elke Doms | 15 januari 2020
Paper 3213924 1920

Steeds meer bedrijven nemen maatregelen om circulair te worden. Hoe succesvol ze daarin zijn, viel tot nu toe niet accuraat te meten, volgens de EMF. Met Circulytics willen ze bedrijven een overzicht bieden van de circulaire resultaten doorheen de volledige bedrijfsvoering. Er wordt niet alleen gekeken naar de concrete product- en materiaalstromen, maar ook naar factoren die de circulaire transformatie kunnen stimuleren, zoals een aangepaste businessstrategie, het personeelsbeleid, de infrastructuur, bedrijfsprocessen en circulaire innovaties.

Uitgebreide scorekaart

Geïnteresseerde bedrijven moeten op het platform van Circulytics alle gevraagde data invoeren en een uitgebreide vragenlijst beantwoorden. Het resultaat ontvangen ze in de vorm van een scorekaart, met commentaar van de EMF-experts. De bedoeling is dat bedrijven zo in één oogopslag zien wat hun sterke punten zijn, maar ook welke domeinen nog voor verbetering vatbaar zijn. De resultaten worden niet publiek gemaakt, tenzij de bedrijven daar zelf voor kiezen.

De gebruikte indicatoren werden ontwikkeld in samenwerking met 13 partnerorganisaties en vooraf getest door meer dan 30 bedrijven, waaronder grote namen als IKEA en Unilever. Er werd gestreefd naar afstemming met gerelateerde tools, zoals de Circular Transition Indicators (CTI) van het World Business Council on Sustainable Development.

Referentiescore per sector

De methode zal jaarlijks geüpdatet worden. De ontwikkelaars hopen dat er voldoende bedrijven zullen deelnemen, zodat het in de toekomst mogelijk wordt om per sector een referentiescore te berekenen.

Circulytics is gratis, maar richt zich vooral op grotere organisaties en is alleen beschikbaar in het Engels.

Meer informatie vindt u hier.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.