Plus Nieuwe reactor maakt waterstofproductie efficiënter

De chemische reactor van H2SITE kan volgens zijn uitvinders sneller, goedkoper en duurzamer waterstof produceren. H2SITE is een spin-off van TU Eindhoven en kan rekenen op steun van energiebedrijf ENGIE en onderzoeks- en technologiecentrum Technalia. De partners willen de reactor zo snel mogelijk commercialiseren.

Ellen Vervoort | 11 september 2020
waterstof reactor

Waterstof wordt steeds vaker gezien als de energiedrager van de toekomst. Fausto Gallucci, onderzoeker bij H2SITE, gelooft dat bedrijven later hun eigen reactoren zullen hebben om het gas te produceren. De nieuwe chemische reactor produceert daarom waterstof op kleinere schaal, maar wel op een efficiënte en goedkope manier.

Waterstof ter plekke produceren

“Normaal doe je bijvoorbeeld een gas of vloeistof in een reactor, dan vindt er een reactie plaats”, legt Gallucci uit. “Daar komt een mengsel van verschillende stoffen uit. Die moet je via een membraan nog scheiden om de ene stof die je wil gebruiken, bijvoorbeeld waterstof, over te houden.”

De waterstofreactor van H2SITE combineert verschillende membranen waardoor er slechts één stap en minder energie nodig is: (bio)methaan of ammoniak wordt samen met water in de reactor gebracht en via een chemische reactie omgezet in waterstof. “De stoffen hoeven verder niet meer getransporteerd te worden omdat ze ter plekke worden gebruikt”, gaat Gallucci verder.

Chemiebedrijven

Het ontwikkelingsproces heeft ruim tien jaar geduurd. Volgens de partners van de spin-off is de reactor nu klaar om op de markt te worden gebracht. Potentiële kopers zijn bedrijven uit de chemische sector.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.